L'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, i l'alcalde de Navàs, Jaume Casals, no contestaran al requeriment d'informació que els ha fet Emilio Ablanedo Reyes, subdelegat del govern espanyol a Barcelona, per haver treballat el 12 d'octubre d'enguany, tal com va informar ahir en l'edició digital aquest diari. En aquesta carta que els dos consistoris governats per la CUP van rebre dimecres a la tarda, Ablanedo demana que "acreditin si van restar oberts el 12 d'octubre passat, quins serveis s'hi van prestar i si van treballar empleats públics, i còpia de l'acord pel qual es va procedir a l'obertura". Els dos ajuntaments de casa nostra requerits formen part dels 58 de tot el país que van treballar el dia de la Hispanitat i que han rebut requeriments similars.

Tal com va informar aquest diari al seu moment, l'Ajuntament de Berga va obrir portes per segon any consecutiu aquest 12 d'octubre i van anar a treballar 24 treballadors a part dels regidors del govern. A Navàs també van treballar, en aquest cas per sisè any. Els membres de l'executiu van celebrar la junta de govern com solen fer habitualment els dimecres i van treballar 7 funcionaris. En els dos casos majoritàriament va ser un treball de portes endins i, en el cas de la capital berguedana, els responsables municipals no van permetre fotografiar els funcionaris al seu lloc de treball per evitar-los possibles represàlies.

Segons va explicar a Regió7 Montse Venturós, aquest requeriment "és una passa més de l'estat per silenciar el procés cap a la plena independència dels Països Catalans". La dirigent berguedana considera que "utilitzen eines judicials per a qüestions purament polítiques". Davant d'aquesta "nova envestida" dels aparells de l'estat, Venturós defensa que la resposta sigui "més fermesa i més determinació". L'alcaldessa berguedana va justificar que no es contesti perquè la subdelegació del govern a Catalunya els ha demanat unes informacions que "són públiques" i que "es poden saber a través de les declaracions que hem fet" als mitjans de comunicació, per exemple. Com a reflexió general l'alcaldessa de Berga va assegurar que el 12-O "representa uns valors que no compartim en absolut i treballarem perquè aquest dia sigui laborable". Per això "apostem fermament per obrir l'Ajuntament i donar servei en una data que no ens representa". Probablement aquesta situació es tornarà a repetir el 6 de desembre, dia de la Constitució. L'any passat els regidors del govern de la CUP ja van treballar. Enguany tenen previst tornar-hi i, a més, informar els treballadors que si ho volen poden treballar i recuperar la jornada un altre dia. És previst que se'ls comuniqui a final d'aquest mes.

D'altra banda, l'alcalde de Navàs també ha defensat la posició. En declaracions a aquest diari, Jaume Casals ha explicat que en el seu cas fa sis anys que treballen el dia de la Hispanitat. Aquest any van fer com han fet anteriorment: treballar. L'executiu va celebrar junta de govern com acostuma a fer els dimecres. Així mateix va oferir la possibilitat de treballar als funcionaris, que podran recuperar aquest dia. Jaume Casals ha dit que no contestaran la petició de la subdelegació "perquè és absurd: fa sis anys que obrim el 12 d'octubre" i fins ara ningú els havia dit res. "També treballo els dissabtes i els diumenges i ningú no diu res. Què passa amb aquest dia?", s'ha preguntat el batlle navassenc. "Nosaltres adaptem el calendari laboral a les necessitats que tenim". El dirigent bagenc ha defensat el dret del consistori "a negociar amb els funcionaris" els dies de treball. L'alcalde de Navàs també ha titllat aquest requeriment de "persecució política i ideològica".