Pràcticament va néixer darrere el taulell i va créixer entre peces de roba. Neus Rius és la petita de tres germans i manté el negoci familiar que van engegar els seus pares fa gairebé 50 anys. L´establiment de moda Els Plens, a la plaça de Sant Joan número 15, està d´aniversari i ha rebut el reconeixement de la Cambra de Comerç de Barcelona pel seu mig segle de funcionament a la capital berguedana. Un guardó que Rius rep amb molta il·lusió i que veu com un premi a «l´esforç per als que mantenim viu el petit comerç».

Els pares de la Neus, Rafel Rius i Dolors Tarruella, van arribar de les terres de Lleida al Berguedà, on van veure l´oportunitat d´impulsar un negoci del sector de la moda. «Llavors hi havia molta indústria, les mines estaven a ple rendiment i van creure que era una ciutat amb molts clients potencials», explica. «Ara potser no ho tindrien tan clar, però llavors eren uns altres temps». La primera botiga la van obrir al carrer Ciutat número 2, i fa gairebé 35 anys que van obrir l´actual establiment, a la plaça de Sant Joan. «Durant cinc anys vam compaginar les dues botigues, a la primera hi continuàvem venent roba i a la segona, mobles», detalla. Posteriorment van quedar-se únicament el local que encara regenta Rius. Ella recorda la seva infància a la botiga, «jo jugava a pilota aquí, ajudava els pares, i m´encantava». Tant, assegura, que als 17 anys va decidir que s´hi volia dedicar, i tenia raó, perquè ara, als 44, reconeix que estar a darrere el taulell i atendre els clients és una «satisfacció». «És la meva passió», diu. «Estar tot el dia a la botiga i gairebé tota la setmana m´ha obligat a deixar de fer altres coses, però al final per a mi es gratificant, i ara que arribem als 50 anys, encara més», conclou.

Quan fa gairebé trenta anys que està al negoci, Rius ha vist l´evolució que ha experimentat l´establiment i, també, el sector de la moda. «Nosaltres ens hem d´adaptar als canvis que fa la societat i la clau és estar sempre alerta de les darreres tendències», afirma. També, al llarg dels anys, ha reformat el local i encara té pendent una renovació dels aparadors, «quan sigui possible», deixa clar. Com tothom, Els Plens també ha viscut de prop la mala situació econòmica dels darrers anys, «que al petit comerç ens ha afectat encara més», denuncia. De totes maneres, sempre ha tingut clar que la seva intenció ha estat «tirar endavant de la millor manera possible», i seguint els consells que li va donar el seu pare. «Per a mi, el meu pare ha estat clau i d´ell he après tot el que sé del negoci i m´hauria agradat molt que veiés on ha arribat el que ell va començar amb la meva mare», confessa. De fet, també sap que als seus pares els deu molts dels clients que continuen comprant a l´establiment gràcies «al tracte familiar, personalitzat i respectuós pel qual sempre ens hem caracteritzat», explica. «Tenim clients de tot tipus i intentem atendre totes les demandes, perquè els nous temps ens obliguen a ser un negoci multi marques», conclou.