El regidor del Partit Demòcrata Europeu Català a l´Ajuntament de Vilada, Xavier Altadill, ha presentat aquest dimecres una queixa per escrit davant el Síndic de Greuges i la direcció general d´Administració Local de la Generalitat on denuncia l´incompliment per part de l'alcaldessa Montseratt Badia PSC (Fem Pinya -CP) «d´allò que estableix la Llei Municipal i de Règim Local de Catalunya i el propi cartipàs de la corporació en relació a la periodicitat de la celebració dels Plens municipals». Altadill assegura que la dirigent fa cinc mesos que no convoca el ple que es va celebrar per darrer cop el juny d'enguany.

En un comunicat Xavier Altadil exposa que l´article 98 de la llei esmentada diu literalment: «el ple té sessió ordinària cada mes, com a mínim, en els ajuntaments de municipis de més de 20.000 habitants i en les diputacions provincials; cada dos mesos en els ajuntaments de municipis d'una població entre 5.001 i 20.000 habitants; i de cada tres mesos en els ajuntaments de municpis fins a 5.000 habitants».

Per una altra banda, el ple municipal del 10 de juliol de 2015 va aprovar l´acord següent: «celebrar les sessions ordinàries de l´Ajuntament en Ple en primera convocatòria el primer divendres de cada tres mesos, a 2 /4 de 8, excepte l'agost. Si aquest dia és festiu, el Ple es traslladarà al primer divendres hàbil».

Altadill exposa que aquest calendari va respectar-se fins al ple del passat mes de juny de 2016, però quan quedaven només dos dies per fer-se el següent Ple que tocava (2 de setembre), l´alcaldessa envià un correu electrònic als regidors en el què s´hi deia: «el ple previst pel proper divendres 2 de setembre s´ajorna fins a finals de setembre o principis d´octubre». El regidor viladenc assegura que finalment, «ni 'a finals de setembre' ni 'a principis d´octubre'.

Situació d'indefensió

Altadill explica que el retard en la convocatòria dels plens «és el motiu principal de la queixa presentada. Però no és l´únic». Exposa que «es dóna la circumstància afegida que jo mateix vaig presentar nou mocions per ser debatudes i votades al ple del mes de setembre, finalment suspès injustificadament». Altadill exposa que «algunes d´aquestes mocions no podran debatre´s ni votar-se mai perquè la seva vigència temporal ja ha caducat. Les altres no sabem si es tramitaran en el proper ple que es convoqui.

Altadill denuncia que «aquest fet suposa una vulneració flagrant del dret fonamental a la participació política que recull la legislació vigent, i deixa en una clara situació d´indefensió als càrrecs electes que avalaven i defensaven les mocions esmentades i que ara ja no ho podran fer».

El regidor del PDECAT creu que «aquest comportament és una conseqüència de la greu crisi política que pateix l'equip de govern de l'Ajuntament de Vilada» tal i com ha avançat Regió7 en la seva edició de paper d'aquest dimecres. «De fet, si les mocions s´haguessin pogut debatre i votar en el ple suspès és molt possible que s´haguessin aprovat en contra de la voluntat de l´alcaldessa, creant així greus contradiccions internes dins dels partits que li donen suport, atès que n´hi havia que demanaven penjar l´estelada del balcó de l´Ajuntament durant l´Onze de Setembre, mostrar el suport del consistori als encausats pel 9N o exigir més transparència en la composició

i funcionament de la Comissió de Festes del poble, entre d´altres».

Per la transparència

«Des del Partit Demòcrata Europeu Català de Vilada ens refermem en el compromís de treballar per una política transparent, participativa i compromesa amb el procés d´independència de Catalunya. Tot el contrari del què passa ara a l´Ajuntament».