Per primer cop des del 2012, el rebut de les deixalles domèstiques que pagaran el 2017 els berguedans no només no s'apujarà sinó que s'abaixarà, en concret 8 cèntims. Malgrat que sigui una quantitat simbòlica és la primera vegada en el darrer lustre que això succeeix. Les llars berguedanes pagaran 113,90 euros pel seu rebut anual de la brossa l'any que ve. Aquesta és la proposta que fa el Consell, gestor de l'abocador de residus, als ajuntaments. A partir d'ara els consistoris, que són els que tenen les competències per aprovar les seves taxes, hi hauran de donar llum verd als seus plens.

Aquesta lleugera reducció del rebut de les deixalles frena la tendència a l'alça imparable que havia experimentat aquesta despesa des del 2012 quan costava 101,50 euros. En aquest període aquest rebut s'ha incrementat l'11,8%.

Per aconseguir no apujar el rebut domèstic de les deixalles, el govern del Consell Comarcal del Berguedà proposa increments i nous gravàmens. Per exemple, es crearà un rebut específic per a les oficines bancàries que pagaran més (el triple) del que pagaven fins ara, que estaven incloses en la categoria de despatxos. L'increment més important es dóna en el sector dels càmpings, on s'apujarà el 30% el que paguen aquests allotjaments per cada parcel·la que tenen. El 2017 hauran de pagar 24,90 euros per parcel·la, 6 euros més que l'any anterior. David Font, el president del Consell Comarcal, va argumentar aquest increment assegurant que "no era de sentit comú que el cost" del que paguen els càmpings fins ara "fos molt inferior al rebut d'una família" proporcionalment. D'altra banda, també es crearà una taxa perquè paguin els propietaris de terrenys on es fan campaments d'estiu.

La proposta del cost del rebut de les deixalles va rebre el vistiplau del consell d'alcaldes celebrat ahir a Vilada. Posteriorment, el ple de l'ens comarcal va debatre aquesta qüestió i va aprovar-ho per unanimitat. El president del Consell Comarcal, David Font, va agrair als representants dels altres grups "la confiança".