Vailets (filats elèctrics) que delimiten el perímetre on pasturen els ramats de vaques tallats o tombats, prats, camins i eres de cases particulars envaïts per cotxes de buscadors de bolets incívics que els sembla que poden aparcar on vulguin, fet que impedeix als veïns de les masies sortir de casa seva, bosses de les deixalles lligades a les branques dels pins o robatoris de fruita dels arbres.

Aquests són alguns dels danys que reben els municipis rurals de la comarca per part de persones que van a buscar bolets als boscos del Berguedà de manera poc respectuosa amb l’entorn natural i els veïns. Les conseqüències negatives de la massificació dels boscos durant la temporada de bolets és un fenomen que ha generat les primeres veus d’alerta d’alcaldes de municipis com Borredà, Vallcebre, Saldes, Viver i Serrateix i Sant Jaume de Frontanyà.

La queixa s’ha plantejat al darrer consell d’alcaldes celebrat dimecres a Vilada. Ara, el Consell Comarcal demanarà al departament d’Agricultura de la Generalitat que prengui mesures per frenar «els principals perjudicis que causen boletaires irresponsables», com denuncia Joan Roma, alcalde de Borredà. El Consell demanarà que a les zones on s’han detectat més problemes s’intensifiqui la vigilància dels agents rurals. Alhora que es plantejarà que la Generalitat incorpori a les seves campanyes institucionals del 012, per exemple, crides perquè la gent que vagi a buscar bolets no deixi la brossa al bosc, no talli els filats elèctrics i no aparqui davant dels garatges de cases de pagès, segons ha explicat el president comarcal David Font.

Un dels municipis que pateixen les conseqüències de conductes poc cíviques de persones que van a buscar bolets és Saldes. L’alcalde Moisès Massanas ha explicat que aquesta tardor han hagut d’avisar en diferents ocasions els Mossos d’Esquadra perquè el trencament dels vailets de les vaques va provocar que ramats de bestiar acabessin a la carretera B-400. Per això ha plantejat si els agents rurals podrien vigilar la zona.

L’alcalde de Vallcebre, Lluís Cadena, ha explicat que un pagès del seu municipi va haver de reparar sis vegades en un dia el vailets. Aquests filats serveixen per fer el tancament dels camps destinats a pastures i eviten que el bestiar surti d’aquests límits sense que hi hagi d’haver cap pastor. Si es tallen els fils o es tomben les estaques que els subjecten, les vaques s’escapen i poden anar a altres finques o a la carretera, amb el risc de provocar un accident de trànsit. Reparar aquestes desperfectes té costos a part dels maldecaps que suposa aplegar els animals.

L’alcalde de Borredà, Joan Roma, matisa que «per descomptat que no es pot criminalitzar tot el col·lectiu», tot i que adverteix que «notem un progressiu empitjorament de la situació, any rere any, amb el perill d’arribar a enfrontaments greus entre pagesos-ramaders i boletaires incívics».

Tancar camins, regular

Un altre greu problema és que els incívics aparquen on volen, ja sigui al mig d’un camí que mena a una masia, de manera que quan els amos en volen sortir es troben amb un obstacle infranquejable, o en una era d’una casa de pagès, els propietaris de la qual ho tenen malament si volen sortir de casa amb el seu cotxe. Fins al punt que l’alcalde de Vallcebre ha anunciat que de cara al 2017 estudiarà tancar els camins municipals als vehicles. «Fa tres caps de setmana que els veïns m’estan trucant constantment» per problemes provocats pels boletaires irrespectuosos. Cadena ha dit que quan s’acabi la temporada, com fa anys que fan, «haurem d’anar amb el Land Rover a recollir les deixalles» escampades als boscos.

Per la seva banda Rubén Lladós, l’alcalde de Sant Jaume de Frontanyà, explica que al seu municipi «hi ha propietaris que estan molt cansats» de les malvestats provocades per «la invasió » de boletaires poc respectuosos. Lladós és clarament partidari de regular l’accés al bosc per evitar tots els problemes derivats de la massificació. Posa com a exemple que activitats com la caça o la pesca estan ben regulades i d’altres com la recol·lecció de tòfones també. «Jo plantejaria de regular-ho».