El Berguedà ha esdevingut la primera comarca de Catalunya en disposar d'una associació de voluntaris de protecció civil d'àmbit comarcal tal i com va avançar aquest diari al seu dia. El director general de Protecció Civil de la generalitat Joan Delort ha presidit la presentació de la nova entitat que s'ha fet aquest divendres davant del Consell Comarcal amb la presència de les autoritats locals encapçalades per David Font, president del Consell Comarcal així com els membres de la nova entitat i els màxims responsables de la policia local de la ciutat i els mossos d'esquadra a la comarca.

L'entitat aplega una vintena de voluntaris i de moment s'hi han adherit 13 municipis (Berga, Sant Jaume de Frontanyà, Gisclareny, Fígols, Bagà, l'Espunyola, Gironella, Avià, Borredà, Casserres, Olvan, la Pobla de Lillet i Gósol ) que que representen 30.000 dels 40.000 habitants de la comarca segons ha explicat David Font. La voluntat és que l'entitat «segueixi creixent» perquè malgrat que «no és obligatori ser-hi, per als municpis és una oportunitat» ha dit el president. També ha expressat la seva voluntat que aquesta associació esdevingui « la punta de llança d'un nou model exportable» a d'altres comarques catalanes i que destaqui per ser «més proper als municipis i que sigui un refrent».

El president de l'Associació de Voluntaris de Protecció Civil (AVPC) del Berguedà Josep Isach ha exposat que l'entitat neix «amb molt esganes, molta il·lusió i vocació de servei». L'entitat conviurà amb les associacions municipals que es mantenen a Cercs i Puig-reig.

Per la seva banda Joan Delort, el director general de Protecció Civil del Govern ha destacat que l'entitat té i tindrà el suport de la Generalitat i ha expressat el seu desig que «el projecte sigui reeixit i exitós perquè municipis rebin els serveis». Delort ha assegura que «en comarques amb demografia baixa aquest haurà de ser el model, la via de futur a seguir» per prestar un servei mancomunat de protecció civil.

Les funcions de l'entitat

Les funcions principals de les AVPC són la coordinació de l'aportació desinteressada del voluntariat en tasques de protecció civil, l'impuls de la participació ciutadana en temes de prevenció o actuacions de protecció civil la sensibilització de la població respecte els riscos que els puguin afectar, les activitats formatives i divulgatives i el suport en l'elaboració, implantació o el manteniment de plans de protecció civil que dugui a terme l'administració.

Actualment a Catalunya hi ha 115 associacions municipals i 1.393 voluntaris al registre especial de protecció civil del departament d'Interior i 10 associacions més fent els tràmits de registre. L'any 2013 hi havia 60 associacions de voluntaris de Protecció Civil amb poc més de 600 voluntaris.