L'escena s'ha repetit davant dels principals ajuntaments catalans: centenars de persones protestant per l'arrest aquest matí de divendres de l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, pel cas de l'estelada penjada al consistori durant dues jornades electorals.

A Berga han estat prop d'un miler les persones reunides, entre les quals l'equip de govern municipal de la CUP, així com altres líders de la formació independentista, que han volgut estar al costat de Venturós. La plaça de Sant Pere, plena, ha acollit parlaments i el cant dels Segadors. "El procés ja no accepta dubtes ni tebieses", ha defensat l'alcaldessa, la qual ha afegit que "ha estat un dia estrany i desagradable". També ha dit que cal desobeir un estat que va contra la legitimitat donada pel poble a les urnes. "Actuem en coherència quan ens amenacen de jutjar-nos i tancar-nos", ha reiterat.

Hi havia representants polítics com el diputat al Congrés Joan Tardà, la diputada al Parlament i secretaria general ERC Marta Rovira, la diputada cupaire Anna Gabriel, el portaveu de Junts pel Sí, Jordi Turull i la segona autoritat del país, Carme Forcadell, qui ha defensat "la sobirania municipal" perquè "s'està posant en joc la democràcia". Destaca també la presència de l'alcaldessa i els regidors de Badalona.

Manresa, Igualada, Barcelona -on s'ha omplert la meitat de la plaça de sant Jaume-, Girona, Tarragona, Lleida, Mataró, Valls, Reus, Figueres, Vilafranca, Sort, Palma, Tortosa i Sant Cugat són alguns dels municipis on hi ha hagut les concentracions, que han començat a les 7 de la tarda i han estat convocades per la CUP, Òmnium i ANC.

La protesta de Manresa reuneix més d'un centenar de persones

A la capital del Bages, l'alcalde Valentí Junyent ha fet davant de més de cent persones una crida a favor de la llibertat d'expressió, de suport als càrrecs electes perseguits judicialment per raons polítiques i contra la judicialització de la política. Entre els presents hi havia diversos regidors i altres representants institucionals.

L´equip de govern ha expressat també la seva solidaritat al grup municipal de la CUP, formació política a la qual pertany Montse Venturós, i ha donat suport a la concentració que s'ha fet a la mateixa hora a Berga.

En la seva intervenció, l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, ha afirmat que "Som davant d´un altre cas d´un càrrec electe perseguit judicialment per motius polítics, en aquest cas ben a la vora de casa nostra, en una comarca veïna, a la Catalunya central". Per a l'alcalde, "davant de les agressions de l´estat hem de respondre de manera unida, com un sol poble. Considerem que perseguir judicialment un càrrec elegit democràticament, pel fet de no haver despenjat una bandera, és un nou atac a la llibertat d´expressió i una vulneració dels seus drets".

Foto: AJ Manresa

L´equip de govern de l´Ajuntament de Manresa considera que les accions judicials contra els càrrecs electes són una demostració "de la manca de qualitat democràtica de l´estat espanyol i per això, volem manifestar la nostra més enèrgica repulsa per la instrumentalització política de les institucions judicials", ha assegurat l'alcalde, qui ha reblat que "són els ciutadans de Catalunya, i no pas cap tribunal, els que decidiran el futur d´aquest país. Com no pot ser d´altra manera, el govern d´aquesta ciutat es torna a posar a disposició de les institucions democràtiques del país -Presidència de la Generalitat, Govern i Parlament- i de la voluntat majoritària de la ciutadania, tant de Manresa com del conjunt de Catalunya, per prendre les decisions sobre el futur del país d´una manera radicalment democràtica". L'acte ha acabat amb el cant conjunt de l'Himne Nacional de Catalunya.

A Igualada es lamenta la judicialització de la política

Una cinquantena de persones s´han aplegat davant el consistori igualadí. L´alcalde de la ciutat, Marc Castells, regidors de diferents forces amb representació al ple, entitats sobiranistes i ciutadans a títol individual han volgut transmetre el seu suport a l´alcaldessa de Berga, Montse Venturós. Els assistents han coincidit a lamentar la creixent judicialització de la política per part del govern estatal.

Unes 300 persones es concentren a Girona

Davant l'Ajuntament de Girona, on aquest matí la CUP ha penjat l'estelada al balcó, s'han concentrat unes 300 persones. A Lleida i a Tarragona, la xifra de participants ha estat similar, si bé en aquests punts han hagut de fer front a la pluja.

La protesta feta a Girona. Foto: ACN.

Venturós ha estat detinguda cap a 2/4 de 8 del matí i ha declarat tres hores després

L'alcaldessa de Berga ha estat detinguda aquest divendres cap a 2/4 de 8 h del matí per agents dels Mossos d'Esquadra. La policia, que anava de paisà, ha anat a buscar la batllessa al seu domicili, en un moment en que es trobava sola a casa, segons ha denunciat el diputat de la CUP i advocat de Venturós, Benet Salellas. La pròpia alcaldessa ha titllat d'"insult" i d'"atac al poble català" la seva detenció.

Els Mossos han escortat l'alcaldessa fins als jutjats de la capital del Berguedà per prendre-li declaració per haver desobeït la citació que el passat dia 18 d'octubre la cridava a declarar al jutjat per no haver retirat l'estelada abans de les eleccions del 27 de setembre i del 20 de desembre del 2015, tal i com li ordenava la Junta Electoral Central.

El Govern mostra el "màxim suport" a l´alcaldessa de Berga

La consellera de la Presidència, ha donat "el màxim suport" del Govern de la Generalitat a Montse Venturós, davant del "fet gravíssim" de la detenció de l´alcaldessa aquest matí i ha explicat que l´executiu català "està al seu costat" i manifesta així"la condemna més absoluta davant d´aquesta judicialització i persecució". Segons Munté, "el problema el tenim situat en els tics profundament antidemocràtics de l´Estat espanyol" que "persegueix per via judicial allò que són drets dels electes".

Munté s´ha reafirmat en "la necessitat de treballar des de la màxima unitat per tal de combatre els dèficits democràtics d´aquesta persecució de la llibertat d´expressió" i, és en aquest sentit, que ha denunciat que el nou executiu de Mariano Rajoy "des del primer dia de govern saludi com l´anterior: judicialitzant i perseguint la llibertat d´expressió". La consellera, assegura que aquesta primera reacció del govern del PP "no ens deixa ser gaire optimistes"perquè "el diàleg vol dir canvis en la manera de pensar i de fer".