Sobre el paper, el d'ahir al vespre havia de ser un ple extraordinari de Berga sense gaires complicacions. Va acabar sent una sessió accidentada que va romandre aturada durant més de mitja hora perquè el secretari municipal va advertir d'un defecte de forma. Finalment, ERC es va aliar amb CUP per poder aprovar les ordenanaces amb l'objectiu que es puguin aplicar l'1 de gener del 2017. Si no s'aprovaven ahir, no hi havia temps material per convocar un nou ple i fer-ho més endavant ja que cal hi hagi un mes d'exposició pública perquè els ciutadans hi puguin presentar al·legacions. Si reben al·legacions s'hauran de prorrogar les del 2016. A la tramitació, enguany s'hi afegeix una complicació nova i és l'entrada en vigor de l'administració electrònica que obliga a formalitzar els tràmits on-line, un procés al qual els consistoris s'estan adaptant i que requereix més temps que el sistema actual del registre físic dels documents.

Al ple d'anit, es debatien les modificacions de les ordenances del 2017 amb pocs canvis, ja que el govern de la CUP havia proposat i acordat amb la resta de grups anar fent el debat de les modificacions que corresponguessin cada tres mesos. La CUP va proposar modificar l'Impost de d'Activitats Econòmiques (IAE) per actualitzar-ne els barems que li pertoquen. L'Impost de Béns Immobles (IBI) es va deixar com estava. També es va donar llum verd a la proposta del Consell sobre la taxa de residus sòlids urbans.

Ahir, es van sotmetre a debat únicament les ordenances que s'han d'aplicar l'1 de gener del 2017 per poder complir la tramitació administrativa legalment establerta per aprovar-les com és preceptiu abans de la seva entrada en vigor a principi d'any com es fa sempre. Tanmateix, la presentació d'esmenes per part del grup de CiU va ser el detonant d'una situació insòlita que va generar estupefacció i perplexitat entre els regidors berguedans tant del govern com de l'oposició. El secretari, Antoni Pérez, va advertir els regidors de la corporació que d'acord amb el Reglament Orgànic Municipal (ROM) calia que les esmenes que es presentessin s'haguessin entrat prèviament al registre. I no era el cas.

El ple municipal de Berga, aturat per un error en el registre ...Posted by Regió7 on dilluns, 14 / novembre / 2016

La resolució d'aquest problema va mantenir el ple aturat durant mitja hora llarga, temps en què els representants dels diferents grups van dialogar amb el secretari i l'interventor, Florenci Torrents, per intentar trobar una sortida al contratemps. També van parlar entre ells. Primer ho van fer a la mateixa sala de plens i, posteriorment, a porta tancada en un dia en què la sessió no es transmetia en directe per la televisió local com es fa amb els ordinaris, i a la sala majoritàriament hi havia periodistes dels mitjans locals.

El secretari va deixar clar que el ple podia decidir en contra del que diu el ROM, és a dir: incloure al ple les esmenes i debatre-les i votar-les assumint les conseqüències que algú decideixi presentar-hi al·legacions per un defecte de procediment, ja que no s'havien entrat prèviament al registre municipal. Al final és el que es va acabar fent, es va votar debatre-les, en un acord tàcit entre els representants dels grups polítics per mirar de sortir del pas de la millor manera possible per poder aplicar les ordenances l'1 de gener del 2017.

El problema rau en el calendari, tal com es fer palès al ple. Cal un mes d'exposició pública perquè els ciutadans hi puguin fer al·legacions si així ho consideren. Si l'Ajuntament de Berga no hagués aprovat les ordenances ahir, hauria hagut de prorrogar les vigents actualment, tal com es va posar de manifest al ple. De fet, però, si les d'ahir finalemnt són objecte d'al·legacions segurament és el que també acabarà passant, segons fonts consultades per Regió7.

Els representants els grups van tornar a la sala de plens davant dels periodistes i van voler escenificar una normalitat que era lluny de ser realitat. Es va votar la inclusió en l'ordre del dia de les esmenes de CiU i es van debatre. No es van aprovar pels vots en contra de la CUP i ERC. Tot seguit, els republicans van anunciar el seu vot favorable a la proposta d'ordenances de la CUP perquè els cupaires han promès tenir en compte la proposta d'ERC de crear una ordenança per regular els ajuts socials de Berga.