Millorar la qualitat de vida dels malalts de càncer i tractar, a nivell emocional, totes les problemàtiques que sorgeixen pel camí d’un pacient oncològic. Aquests són els principals objectius del nou servei de psicooncologia que ofereix l’Hospital Comarcal Sant Bernabé de Berga des del mes d’abril passat. En mig any, prop d’un centenar d’usuaris han estat atesos per la professional encarregada d’aquest nou servei dins de l’Hospital de Dia d’Oncologia del centre sanitari berguedà.

La coordinadora de l’Hospital de Dia, la doctora Ana López, recorda que aquest servei no existia fins fa mig any a la comarca, «la majoria d’hospitals no disposen d’aquesta atenció psicològica especialitzada perquè no es considera indispensable, i més en èpoques de crisi, quan els pressupostos són limitats». La doctora López assegura que aquest servei «és un regal caigut del cel» que ha arribat gràcies a l’interès i a la col·laboració de l’AECC-Catalunya Contra el Càncer. L’objectiu inicial era destinar els beneficis recollits de la caminada solidària que organitzen els Mossos d’Esquadra per disposar d’unes hores d’atenció psicològica a oncologia. «Finalment, els diners els vam poder utilitzar per adequar un nou espai per als tractaments de quimioteràpia i a les consultes dels pacients, perquè el servei d’atenció psicològica el vam obtenir amb l’Associació Catalunya Contra el Càncer».

La casserrenca Mariona Vilaclara, psicooncòloga de l’Associació Catalunya Contra el Càncer, és la responsable del nou servei al Berguedà. La psicòloga, especialitzada en pacients oncològics, dedica la seva jornada a atendre malalts de càncer que necessiten suport emocional. Des de l’abril s’han atès prop de cent pacients. Alguns ja tenen l’alta, i n’entren de nous. El primer que ha volgut deixar clar Vilaclara és que no és un servei únicament dirigit als usuaris de l’hospital comarcal, sinó que «poden accedir-hi tots els malalts de càncer del Berguedà, es tractin on es tractin, i també els seus familiars, de manera gratuïta».

Aquest servei d’atenció psicològica pretén donar eines de resolució de problemes, tècniques de relaxació i també recursos per millorar la comunicació dels malalts amb el seu entorn més proper. Vilaclara, però, assegura que «cada cas és un món». És per això que el primer que es fa quan un pacient arriba al seu despatx, situat a la segona planta del Sant Bernabé, és un diagnòstic emocional. «Jo puc llegir el seu informe mèdic i conèixer quin tipus de tumor té, en quin estat està la malaltia i el seu tractament, però no sé quin és el seu estat anímic», relata. Després d’aquesta primera avaluació i de conèixer també la seva situació familiar, es marquen uns objectius per treballar en les sessions periòdiques que es programen. «Parlant amb el pacient de les seves sensacions, podem resoldre les seves preocupacions i donar les eines necessàries per adaptar-se al canvi de vida que li ha arribat sense esperar-lo», explica. Per a la psicòloga, «és normal que alguns pacients pensin que han perdut el control de la seva vida, perquè s’han d’afrontar a una nova rutina que inclou un tractament dur, amb efectes secundaris, operacions i recuperacions, deixar de treballar o, fins i tot, tornar a la feina quan et donen l’alta».

I és que Vilaclara explica que té usuaris en tots els estadis possibles de la malaltia: persones a qui acaben de diagnosticar un tumor, d’altres que estan en procés de tractament, alguns que estan en fase terminal, i molts que superen el càncer però que han d’adaptar-se a la nova rutina.

Atenció a familiars i metges

Més enllà d’atendre els pacients, que és el principal objectiu, Vilaclara explica que també és important fer una atenció a les famílies dels malalts de càncer o als professionals del servei d’oncologia. «A vegades no tenen clar com reaccionar o com aconsellar, i és per això que hi ha d’haver una atenció psicològica concreta», explica. El fet d’estar en constant contacte amb els professionals i també amb els pacients, permet una actuació ràpida i efectiva.

La doctora López valora molt positivament poder disposar d’aquest servei, i espera que més usuaris se’n beneficiïn. «Nosaltres estem contents perquè per molt tracte humà que oferim, a vegades som conscients que no podem atendre les necessitats concretes en l’àmbit emocional», ha afegit. A més, la psicòloga també fa atencions a domicilis i seguiments als pacients ingressats al mateix hospital.

Serveis complementaris

Aquest nou servei d’atenció psicològica al Berguedà permet als pacients no haver-se de desplaçar a altres centres hospitalaris des d’on se’ls podia fer un seguiment via telefònica. Des de fa uns mesos els usuaris poden realitzar les sessions físicament a Berga i participar també d’altres teràpies i serveis que els poden ajudar a afrontar la malaltia.

A banda de les activitats i els grups de suport que s’ofereixen des de l’Associació de Persones Afectades de Càncer del Berguedà Ginkgo, els pacients poden beneficiar-se d’alguns tallers compartits que també s’organitzen des de l’AECC-Catalunya Contra el Càncer. La psicòloga Mariona Vilaclara ha explicat que actualment s’està duent a terme un grup de suport per a afectades de càncer de mama on es tracten temes que preocupen les pacients com l’estat d’ànim, com controlar l’ansietat, els canvis en la imatge corporal, la sexualitat... «Destinem dues o tres sessions a cada tema a través de dinàmiques de grup i principalment amb la implicació de les mateixes usuàries, que són les que es poden donar consells entre elles, eines i mecanismes per solucionar els problemes, perquè en el fons a partir de les seves experiències és com poden saber com afrontar les situacions en què es troben», ha explicat. La psicòloga dirigeix les sessions i les coordina, «però pràcticament la feina la fan elles». Properament, és possible que es creïn altres grups de suport per a altres malalties oncològiques.

Des de l’Hospital Comarcal Sant Bernabé i també l’Associació Catalunya Contra el Càncer s’està fent una campanya per donar a conèixer aquests serveis als centres d’atenció primària de la comarca amb l’objectiu que se’n faci ressò i un ús més gran. S’hi pot accedir contactant amb el centre sanitari berguedà i demanant hora.