L'aplicació de la revisió de set ordenances fiscals a Berga a partir del proper 1 de gener del 2017 no està garantida. Ahir van saltar les alarmes en comprovar que possiblement faltava temps per complir els requeriments legals.

El govern de Berga no sabrà fins a final de setmana si veritablement haurà faltat temps per fer la publicació oficial de l'acord abans d'acabar el 2016. Cal fer l'exposició pública (30 dies hàbils) perquè s'hi puguin presentar al·legacions, s'haurà de fer l'aprovació definitiva per part del ple de l'acord d'ahir i s'haurà de publicar al Diari Oficial abans de poder-les aplicar als contribuents. Tot plegat s'ha de fer abans de 29 de desembre i no hi ha temps perquè les al·legacions es poden presentar fins aquell dia a la mitjanit i el dia 30 no es poden publicar al Butlletí Oficial de la Província (BOP), perquè l'últim dia possible per fer-ho és el 29 de desembre.

L'aprovació inicial de les modificacions de 7 ordenances que tenen efectes tributaris i que, per tant, s'han d'aplicar l'1 de gener del 2017, es va publicar al Butlletí Oficial de la Província (BOP) ahir. A partir d'aquesta data estan sotmeses a exposició pública per un període de 30 dies. D'aquest temps, cal descomptar-ne els dies festius i, també, els dissabtes i diumenges que no són hàbils. Aquests 30 dies de temps donarien peu a presentar al·legacions fins al 29 de desembre a les 12 de la nit. El problema és que el dia 30 de desembre no es podrien publicar al BOP, segons el que han dit els tècnics de la Diputació als del consistori, en paraules de l'alcaldessa Montse Venturós a Regió7.

"Hi ha temps"

Malgrat aquest timing tan just l'alcaldessa berguedana no llança la tovallola i assegura que "hi ha temps". Va dir que ahir els tècnics municipals berguedans es van posar en contacte amb els de la Diputació per veure si hi ha manera de resoldre-ho.

És previst que a final d'aquesta setmana se sàpiga la posició de l'ens provincial. Ahir, fonts de la Diputació de Barcelona van informar que el BOP "publica els anuncis quan l'ens anunciant n'ordena la inserció. Per tant, en aquest cas, el BOP publicarà l'anunci de l'aprovació definitiva de les ordenances fiscals de Berga quan ens ho indiquin".

Venturós va fer autocrítica per la situació i n'ha assumit la responsabilitat. Va argumentar que l'errada pot provenir del procés d'adaptació a les recents modificacions legislatives, que, per exemple, han fet que ara els dissabtes no es considerin dies hàbils quan fins ara ho eren.

Va explicar que havien convocat el ple per aprovar les ordenances aquest dilluns perquè era un dels tres dies que els tècnics del consistori els havien dit que podien fer la sessió i que hi hauria temps per poder fer tota la tramitació necessària per aplicar-les l'1 de gener. Venturós va admetre que va ser una sorpresa per a ells mateixos adonar-se que no era així. Això ho van saber, segons ha admès l'alcaldessa, en el recés de mitja hora que va caldre fer al ple de dilluns per decidir inicialment si es podien debatre les esmenes de CiU presentades de paraula al ple com ja van fer el novembre del 2015. El secretari, Antoni Pérez, va dir que d'acord amb el Reglament Orgànic Municipal (ROM) calia haver-les entrat per registre per poder ser debatudes al ple. I hauria d'haver estat a la comissió informativa de les ordenances -sessió prèvia al ple que es va fer dijous passat per informar del contingut de les propostes a portada tancada entre els representants dels diferents grups-, on s'haurien d'haver presentat les propostes. I hauria d'haver estat en aquesta comissió on es decidissin les esmenes que es debatien al ple o no. Com que es tractava d'un ple extraordinari no es podien acceptar les esmenes presentades de forma oral el mateix dia de la sessió, com sí que es pot fer en els plens ordinaris, segons va explicar el secretari als regidors dilluns. La discussió sobre les esmenes va acabar en no-res davant del descobriment que no hi ha temps material per aprovar les ordenances.

Prorrogar les del 2016

Tot i que el 30 de desembre, divendres, és laborable, la Diputació ha comunicat al consistori que aquell dia no poden fer la publicació de les ordenances al BOP. Si al final es confirma que no es podran aprovar, el consistori hauria de prorrogar les del 2016. Si es presenten al·legacions tampoc hi haurà temps de resoldre-les i aprovar-les. Això suposaria que no s'apujarien els coeficients de l'Impost d'Activitats Econòmiques (IAE) el número 1 de l'1,07% a 1,10% i el número 2 del 0,96 a l'1%. Les ordenances no tributàries, que no s'han d'aplicar el primer dia de l'any, entren en vigor quan s'aproven. Els grups han acordat debatre-les i i aprovar-les trimestralment.

Ahir, Antoni Biarnés, portaveu de CiU, el principal grup a l'oposició, va dir que "estem a l'expectativa, esperem si el govern ens proposa una solució" tot que va admetre que "pinta malament".

Per la seva banda, Ermínia Altarriba, d'ERC, va dir que "això no pot tornar a passar, és evident que hi hagut una badada. No es pot esperar fins a l'últim hora".