El Berguedà commemora el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones

Els actes clouran diumenge amb el lliurament dels premis del concurs "Nosaltres també diem no ala violència de gènere"

22.11.2016 | 11:26

L´Ajuntament de Berga se suma a la commemoració del Dia Internacional per a l´Eliminació de la Violència envers les Dones a través de la
realització de diverses activitats durant aquesta setmana.

Els actes començaran el dimecres, 23 de novembre a les 6 de la tarda. La biblioteca Ramon Vinyes i Cluet oferirà una nova sessió de l´hora del conte, on els infants podran gaudir d´un conte coeducatiu i no sexista titulat "La petita puça", a càrrec de Maria Navarrete.

En el marc del "Fixa´t", Cicle de Cinema Social 2016, es projectarà la pel·lícula "Mustang". Es tracta d´un film que convida a la reflexió sobre els matrimonis forçats i alhora pretén sensibilitzar sobre la importància de l´apoderament de les dones per a combatre la discriminació per raons de gènere. La projecció es farà el dijous, 24 de novembre, a les 2/4 de 9 del vespre al Teatre Patronat de
Berga.

El divendres, 25 de novembre, a les 12 del migdia hi haurà una concentració a la plaça de Sant Pere, on es llegirà el manifest institucional per a demanar la implicació de tothom en la lluita contra la violència masclista i per a remarcar que aquest tipus de situacions s´estenen fora de l´àmbit privat.

La campanya també arribarà a les xarxes socials a través de la publicació d´un vídeo que oferirà diferents indicadors de comportaments propis d´una situació de violència i també informarà sobre els recursos de suport i ajuda dels que disposen les dones a Berga. El vídeo es difondrà el divendres, 25 de novembre, per tal que els usuaris puguin fer un m´agrada a favor de la igualtat i en contra de la violència envers les dones.


Treball als instituts

D´altra banda, el setembre passat es va iniciar la 6ª edició del concurs "Nosaltres també diem no a la violència", adreçat als alumnes de 4t d´ESO. Durant els darrers dos mesos, els nois i noies han realitzat tallers temàtics sobre la igualtat entre homes i dones, destacant les claus per a la construcció d´unes relacions sanes i igualitàries. A més, també han pogut conèixer els testimonis de dones víctimes de violència, per a prendre consciència del que implica viure aquest tipus de situacions i la importància que suposa identificar les causes i els primers indicis d´una relació de superioritat i d´abús.

El diumenge, 27 de novembre a les 18 h, es farà l´acte d´entrega dels premis del concurs per a distingir els millors treballs presentats pels participants de Berga i de la resta de la comarca. L´acte se celebrarà a les 6 de la tarda al Pavelló de Suècia i comparà amb l´actuació musical del grup Sal i Pebre per a cloure l´acte.

Actes a la comarca

El servei d´Igualtat del Consell Comarcal del Berguedà, conjuntament amb els ajuntaments de la comarca, i la col·l aboració de diverses entitats i associacions berguedanes, donen  el tret de sortida a la campanya de sensibilització i prevenció entorn al 25 de Novembre, Dia Internacional per a l´Eliminació de la Violència envers les Dones.
La campanya comptarà amb diferents activitats adreçades a la ciutadania amb l´objectiu de sensibilitzar entorn a la violència masclista i avençar cap a una societat mes igualitària. Objectius que ja s´estan treballant durant tot l´any mitjançant diferents accions comarcals i que tenen el seu punt àlgid en la commemoració d´aquesta data assenyalada.
El cartell commemoratiu de la campanya, és de la fotògrafa Montse Simon, i simbolitza tot allò que va quedant de pòsit en les dones que han patit violència, i de tot allò del que s´han de desprendre en el camí cap a la recuperació psicològica i emocional.
Una de les novetats que s´incorporen als actes d´aquest any és la participació en el programa itinerant Conegudes (també) a casa, de la Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona, que posa a l´abast dels municipis de la demarcació de Barcelona un conjunt de pel·lícules dirigides per cineastes catalanes.

En el marc d´aquesta mostra, el proper 25 de novembre a la Biblioteca de Gironella, a les 19,00h. es podrà veure  "Empieza en ti" un documental que repassa les vivències de quatre dones que han hagut d´enfrontar la violència dels seus marits i marxar. A continuació es podrà mantenir un diàleg amb la directora del documental, la Marta Vergonyós.
A Puig-reig, el documental que es visualitzarà es titula "Mai és tan fosc" i dibuixa un retrat de l´activista Arcadi Oliveres i centrant-se més en la igualtat d´oportunitats entre els homes i les dones. Aquest documental es farà a la Biblioteca de Puig-reig el divendres 25 de novembre a les 19h. de la tarda, en aquest cas comptarem amb la presència de la directora Erika Sánchez.
Amb els dos casos comptarem amb persones expertes de l´entitat Drac màgic que situaran a les autores en el context de la producció artística del país i subratllant la rellevància de les autores cinematogràfiques femenines en un àmbit on segueixen estant subrepresentades.
Amb totes aquestes activitats, el dia 25 de novembre i durant tota la campanya es repartiran al voltant d´uns 2000 llaços liles a tota la ciutadania.
Enguany els municipis organitzen també video-fòrums on es passaran les pel·lícules "La fuente de las mujeres" a Vilada i a Saldes. A Cal Rosal i a Olvan es passarà "La por" i a Gósol i a Casserres el documental  "¿No queríais saber por qué las matan? Por nada".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema