L´Ajuntament de Berga se suma a la commemoració del Dia Internacional per a l´Eliminació de la Violència envers les Dones a través de la

realització de diverses activitats durant aquesta setmana.

Els actes començaran el dimecres, 23 de novembre a les 6 de la tarda. La biblioteca Ramon Vinyes i Cluet oferirà una nova sessió de l´hora del conte, on els infants podran gaudir d´un conte coeducatiu i no sexista titulat "La petita puça", a càrrec de Maria Navarrete.

En el marc del "Fixa´t", Cicle de Cinema Social 2016, es projectarà la pel·lícula "Mustang". Es tracta d´un film que convida a la reflexió sobre els matrimonis forçats i alhora pretén sensibilitzar sobre la importància de l´apoderament de les dones per a combatre la discriminació per raons de gènere. La projecció es farà el dijous, 24 de novembre, a les 2/4 de 9 del vespre al Teatre Patronat de

Berga.

El divendres, 25 de novembre, a les 12 del migdia hi haurà una concentració a la plaça de Sant Pere, on es llegirà el manifest institucional per a demanar la implicació de tothom en la lluita contra la violència masclista i per a remarcar que aquest tipus de situacions s´estenen fora de l´àmbit privat.

La campanya també arribarà a les xarxes socials a través de la publicació d´un vídeo que oferirà diferents indicadors de comportaments propis d´una situació de violència i també informarà sobre els recursos de suport i ajuda dels que disposen les dones a Berga. El vídeo es difondrà el divendres, 25 de novembre, per tal que els usuaris puguin fer un m´agrada a favor de la igualtat i en contra de la violència envers les dones.

Treball als instituts

D´altra banda, el setembre passat es va iniciar la 6ª edició del concurs "Nosaltres també diem no a la violència", adreçat als alumnes de 4t d´ESO. Durant els darrers dos mesos, els nois i noies han realitzat tallers temàtics sobre la igualtat entre homes i dones, destacant les claus per a la construcció d´unes relacions sanes i igualitàries. A més, també han pogut conèixer els testimonis de dones víctimes de violència, per a prendre consciència del que implica viure aquest tipus de situacions i la importància que suposa identificar les causes i els primers indicis d´una relació de superioritat i d´abús.

El diumenge, 27 de novembre a les 18 h, es farà l´acte d´entrega dels premis del concurs per a distingir els millors treballs presentats pels participants de Berga i de la resta de la comarca. L´acte se celebrarà a les 6 de la tarda al Pavelló de Suècia i comparà amb l´actuació musical del grup Sal i Pebre per a cloure l´acte.

Actes a la comarca

El servei d’Igualtat del Consell Comarcal del Berguedà, conjuntament amb els ajuntaments de la comarca, i la col·l aboració de diverses entitats i associacions berguedanes, donen el tret de sortida a la campanya de sensibilització i prevenció entorn al 25 de Novembre, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones.

La campanya comptarà amb diferents activitats adreçades a la ciutadania amb l’objectiu de sensibilitzar entorn a la violència masclista i avençar cap a una societat mes igualitària. Objectius que ja s’estan treballant durant tot l’any mitjançant diferents accions comarcals i que tenen el seu punt àlgid en la commemoració d’aquesta data assenyalada.

El cartell commemoratiu de la campanya, és de la fotògrafa Montse Simon, i simbolitza tot allò que va quedant de pòsit en les dones que han patit violència, i de tot allò del que s’han de desprendre en el camí cap a la recuperació psicològica i emocional.

Una de les novetats que s’incorporen als actes d’aquest any és la participació en el programa itinerant Conegudes (també) a casa, de la Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona, que posa a l’abast dels municipis de la demarcació de Barcelona un conjunt de pel·lícules dirigides per cineastes catalanes.

En el marc d’aquesta mostra, el proper 25 de novembre a la Biblioteca de Gironella, a les 19,00h. es podrà veure “Empieza en ti” un documental que repassa les vivències de quatre dones que han hagut d’enfrontar la violència dels seus marits i marxar. A continuació es podrà mantenir un diàleg amb la directora del documental, la Marta Vergonyós.

A Puig-reig, el documental que es visualitzarà es titula “Mai és tan fosc” i dibuixa un retrat de l’activista Arcadi Oliveres i centrant-se més en la igualtat d’oportunitats entre els homes i les dones. Aquest documental es farà a la Biblioteca de Puig-reig el divendres 25 de novembre a les 19h. de la tarda, en aquest cas comptarem amb la presència de la directora Erika Sánchez.

Amb els dos casos comptarem amb persones expertes de l’entitat Drac màgic que situaran a les autores en el context de la producció artística del país i subratllant la rellevància de les autores cinematogràfiques femenines en un àmbit on segueixen estant subrepresentades.

Amb totes aquestes activitats, el dia 25 de novembre i durant tota la campanya es repartiran al voltant d’uns 2000 llaços liles a tota la ciutadania.

Enguany els municipis organitzen també video-fòrums on es passaran les pel·lícules “La fuente de las mujeres” a Vilada i a Saldes. A Cal Rosal i a Olvan es passarà “La por” i a Gósol i a Casserres el documental “¿No queríais saber por qué las matan? Por nada”.