Dijous 1 de desembre, se celebrael primer any just de la designació de la Fia-faia com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. La tradicional festa de Bagà i Sant Julià de Cerdanyola llueix des de fa un any el distintiu de celebració universal juntament amb una seixantena de festes més del foc del Pirineu. Els responsables de gestionar la celebració han treballat per mantenir la seva essència i preservar els elements que la fan única.

Els ajuntaments de Bagà i Sant Julià de Cerdanyola i també l´Associació de la Fia-faia es preparen per viure una nova edició de la celebració, com sempre, la vigília de Nadal. Esperen que sigui més multitudinària pel fet d´escaure´s en cap de setmana. Però, com han viscut el darrer any després de rebre el reconeixement? Els responsables municipals i de les entitats vinculades consultats per Berguedà Setmanal coincideixen a assegurar que la principal tasca que els ha ocupat durant els darrers mesos ha estat la de vetllar per la preservació de la tradició. En aquest sentit, l´alcalde de Bagà, Nicolàs Viso, explica que «tot i la felicitat i la satisfacció que suposa haver rebut el distintiu de la Unesco, també cal tenir en compte que comporta uns deures i obligacions». Viso ha destacat sobretot el treball en xarxa que s´està fent a través de l´Associació de Municipis Fallaires dels Pirineus, que està integrada per representants de tots els municipis que celebren festes del foc. Cal recordar que la candidatura que es va presentar per ser reconeguda a nivell universal estava formada per una seixantena de celebracions de tres estats diferents: Espanya, Andorra i França, i que a casa nostra es concentren al Pirineu català i de l´Aragó. «En els darrers mesos s´han fet reunions importants per treballar, sobretot, d´una manera coordinada en la conservació de la tradició, no en la línia de la innovació, perquè precisament del que es tracta és de mantenir la festa, no transformar-la».

El que ha estat inevitable, diu, és la popularització de la Fia-faia més enllà de les fronteres del Berguedà. Viso té clar que la festa és molt més coneguda arreu. «Ja vam veure que l´edició del 2015, just després de rebre el reconeixement, va ser més concorreguda i enguany esperem que també sigui així, tenint en compte que s´escau en dissabte», ha destacat.

Viso ha reconegut que els dar-rers mesos l´oficina de turisme local ha rebut moltes trucades de persones interessades en la Fia-faia, «per l´efecte generat després de la proclamació». El president de l´Associació de la Fia-faia, Josep Ureña, ha recordat que «en un any la Fia-faia i la resta de festes del foc han estat promogudes arreu del territori amb diverses activitats fora del Berguedà, com un simposi específic sobre aquesta temàtica, exposicions i també gràcies a la càtedra específica sobre els festes del foc a Catalunya creada a la Universitat de Lleida».

Ureña ha destacat que els propers anys es continuarà treballant per recuperar elements oblidats de la festa, «però en cap cas es busca la renovació o incorporació de canvis substancials». Enguany, per exemple, s´ha fet una crida perquè els veïns recullin les llavors que els cauen a l´hora de construir les torxes. «Es tracta de no llençar les restes i dipositar-les als contenidors especials que tindrem a l´Ajuntament i al Parc Natural Cadí-Moixeró», ha dit. L´objectiu es replantar aquestes llavors en espais concrets per poder disposar d´una plantació controlada perquè la festa pugui tenir continuïtat.

La massificació: al damunt de la taula

El creixement constant del nombre de persones que participen a la baixada de torxes vegetals la nit de Nadal a Bagà és un tema que preocupa, mínimament, els gestors de la celebració. Els mantenidors de la festa, els ajuntaments i l´associació de la Fia-faia, tenen aquest tema al damunt de la taula des de fa uns anys després de veure que possiblement, algun dia, caldrà limitar el nombre de fallaires a la baixada que es fa abans d´escampar el foc entre les persones que s´esperen a l´entrada de la vila.

El president de l´entitat, Josep Ureña, ha explicat que a hores d´ara no s´ha fet cap limitació, «però és un tema que l´hem de tractar properament a nivell de poble per determinar si cal prendre alguna decisió». Per a l´alcalde de Bagà, Nicolás Viso, es tracta de «trobar un equilibri i saber exactament quina ha de ser la limitació del nombre de persones que poden participar-hi. Per molt que tothom actuï amb respecte i amb consciència, no podem deixar de pensar que tenim foc entre mans, i això sempre genera una certa preocupació», ha destacat.

De moment, però, per a l´edició d´aquest 2016, no s´ha previst que hi hagi cap limitació en el nombre de participants a la baixada de la Fia-faia a Bagà, que és la que aplega més persones. En el cas de Sant Julià de Cerdanyola, la participació no és tan nombrosa. En els darrers anys, els carrers de Bagà s´omplen de foc en l´arribada de les torxes a la vila, i l´activitat ja no només es concentra a la plaça Porxada, sinó que s´escampa per altres espais del nucli antic.