El govern de l'Ajuntament de Guardiola de Berguedà està investigant l'origen d'una fuita, vessament o abocament d'un hidrocarbur -probablement gas-oil- que s'ha detectat al riu Bastareny al seu pas pel nucli urbà a la barriada a què dóna nom d'aquest municipi de l'alt Berguedà. Els veïns han detectat una forta pudor de gas-oil i taques irisades que formen tels damunt la làmina d'aigua habitualment nítida i clara en un tram d'entre 300 i 400 metres de longitud.

En declaracions a Regió7, l'alcalde Josep Lara i Boris Lapuerta regidor de Medi Ambient han informat que la presència d'un hidrocabur al riu Bastareny la van detectar els veïns d'aquest barri guardiolenc dilluns al matí. Quan aquest episodi es va comunicar a les autoritats locals aquestes ho van donar a conèixer al 112 que va activar el protocol de vessament a conques fluvials. Agents de cos dels Agents Rurals i un inspector de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) van desplaçar-se a Guardiola i van prendre mostres d'aigua de les zones afectades per tal d'analitzar-les i saber què és el que s'ha abocat o vessat al riu.

La presència d'un hidrocabur a les tranquil·les aigües del riu Bastareny ha obligat els responsables municipals a mobilitzar-se per cercar-ne l'origen que aquest dimarts encara no està clar. L'alcalde Josep Lara ha informat que «hem resseguit tot el riu i no hem trobat res». El dirigent ha explicat que la forta pudor que desprèn pot fer pensar que es tracti de gas-oil ja que aquest combustible «no es dissol».

La hipòtesi amb la que treballen les autoritats municipal, ha explicat el regidor Boris Lapuerta és que la presència d'aquest hidrocabur sigui fruit de l'abocament accidental al riu del contingut d'un dipòsit vell reciclat que hagués contingut gas-oil. Calculen que l'abocament s'hauria produït aigües amunt del riu Bastareny, possiblement a la zona de la barriada baganesa de Terradelles ja que prové d'un tub de desguàs del torrent de Sant Marc d'aquest nucli segosn el regidor de Medi Ambient guardiolenc.