"No ens mourem d'aquí fins que no ens escoltin". Ho afirmava, aquest dimarts a la tarda, una dona mentre s'escalfava les mans amb el foc d'un taulons que cremaven dins d'un bidó metàl·lic. Un grup de veïns fan torns des de dilluns davant d'una grua verda amb què barren el pas de les màquines cap als camps de la zona industrial de la Fàbrica de Baix on l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) va aprovar el 2003 construir l'estació depuradora d'aigües residuals. Les obres no van poder començar dilluns com era previst per l'oposició física dels veïns que han dit que no se'n mouran fins que representants del Govern es reuneixin amb ells. Tècnics de l'ACA han aixecat una acta on es descriu la impossibilitat de començar els treballs.

El projecte de la depuradora de Borredà es va aprovar i adjudicar fa tretze anys i fonts de l'ACA han informat que mai s'han presentat al·legacions al seu emplaçament. Tota la tramitació està feta i els terrenys on s'ha d'actuar es van expropiar i pagar al seu dia. Les obres havien de començar per la part del projecte que no s'ha de reformar per adaptar-lo, ja que té 13 anys d'antiguitat i ha calgut actualitzar-ne algunes parts. Aquestes s'hauran de sotmetre a exposició pública de nou.

Un grup de veïns consideren que la depuradora descoberta es fa massa a prop de casa seva, en alguns casos a 80 metres. Expliquen que això els afectarà negativament a causa de les pudors, per exemple. Fins ara han recollit 340 signatures de persones que donen suport a les seves reivindicacions.

Els veïns s'han reunit amb l'alcalde, Joan Roma. Fruit d'aquesta trobada s'ha consensuat un document en què el dirigent local proposa a l'ACA que no comenci les obres fins que no es faci la presentació a Borredà de la part del projecte reformat. I demana que s'aprofiti aquesta trobada perquè una representació dels opositors puguin ser-hi i exposar als tècnics de l'Agència les seves reivindicacions de nou com ja van fer setmanes enrere. En aquest escrit, Roma diu que els veïns defensen un canvi d'emplaçament per construir l'estació depuradora "en un lloc més allunyat". Si això no és possible, "consideren indispensable poder cobrir o tapar la piscina rodona amb algun sistema que en garantís la impermeabilització". En el document reclamen que algun organisme "garanteixi per escrit" que la depuradora no farà pudor.

Fonts de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) han explicat a Regió7 que "aquesta infraestructura ambiental fa anys que està planificada, programada i prevista al Pla de Sanejament de Catalunya per ser executada i ha passat tota la tramitació prèvia, inclòs el tràmit d'informació pública en què no es va presentar cap al·legació ni per part de l'Ajuntament ni dels veïns del municipi quant a la seva ubicació".

Les mateixes fonts han explicat que estan "en contacte amb l'Ajuntament per mirar que es pugui tirar endavant quan abans aquest projecte que és essencial per garantir el tractament correcte de les aigües residuals de la població de Borredà i retornar-les al riu en condicions com es fa en les altres 504 depuradores que funcionen a Catalunya".

El cost de l'obra és de 831.841 euros i els treballs han d'anar a càrrec de l'empresa Oms-Sacede.