Qui els havia de dir, l´11 de setembre del 1996, que vint anys després encara estarien cantant i fent teatre dalt de l´escenari i que, a més, rebrien el Premi Santa Bàrbara que lliura l´Ajuntament de Cercs per la seva tasca de dinamització social i cultural al municipi. El Grup Sense Vergonya de Cercs ha estat distingit, enguany, amb aquest guardó que des de fa anys promou el consistori del municipi amb l´objectiu de reconèixer la tasca de persones i entitats en el dia a dia del poble.

Aquest dissabte, la sala d´actes del Museu de Sant Corneli, amb motiu de la celebració de Santa Bàrbara, els membres d´aquest grup cultural recolliran el premi després del ple extraordinari que tindrà lloc, de forma excepcional, al nucli miner del municipi a les 12 del migdia. L´alcalde de Cercs, Jesús Calderer, ha avançat, abans de l´esdeveniment d'aquest cap de setmana, que el ple ha acordat per unanimitat fer el lliurament a l´entitat cultural per la seva dedicació al llarg d´aquests vint anys. El reconeixement arriba a l´agrupació, de fet, com un dels millors regals d´aniversari que podrien rebre i com una injecció de motivació per continuar endavant amb la seva activitat al municipi.

La presidenta del grup Sense Vergonya, Teresa Musoll, s´ha mostrat satisfeta de rebre el distintiu en un any que estan de celebració. Tal com ha explicat a aquest diari, l´entitat va fer la seva primera actuació en públic per la Diada de Catalunya de fa vint anys. «La treballadora social del municipi ens va proposar a un grup de dones de Cercs de fer algunes activitats per recaptar fons per a un projecte solidari que s´estava realitzant per ajudar nens del tercer món», ha relatat. «En aquell moment vam organitzar un sopar benèfic, la canalla van muntar un espectacle on ballaven algunes cançons i paral·lelament un grup de set o vuit persones vam preparar quatre peces per cantar aquell dia», ha explicat. «Ens va engrescar Josep Ascón, que ens va dirigir perquè tenia nocions musicals, si no, no ens hauríem atrevit a fer res», ha afegit.

Aquell va ser el primer pas de molts d´altres que van venir en els anys posteriors. «Ja ens vam consolidar i vam continuar amb l´activitat», ha relatat. Va ser al cap d´un any quan van batejar-se. «I res millor que Sense Vergonya, perquè nosaltres no teníem cap coneixement de música, però tampoc teníem vergonya per cantar i fer teatre», bromeja.

Al llarg d´aquests vint anys han fet actuacions musicals, en format coral, i també han realitzat espectacles amb posades en escena i balls, a banda d´alguna petita obra teatral. El 2014 van estrenar els Pastorets Rock, que ha estat un dels seus darrers projectes més destacats.

L´acte de dissabte servirà per retre homenatge als actuals membres de l´agrupació i també a totes les persones que n´han format part al llarg d´aquestes dues dècades i per encoratjar l´entitat a tirar endavant amb l´activitat.