En el marc de la celebració del primer aniversari de la proclamació de la Fia-faia com a festa del Patrimoni Cultural i Immaterial de la Humanitat l´Ajuntament de Sant Julià de Cerdanyola, amb la col·laboració de l´Agència de Desenvolupament del Berguedà, ha impulsat la primera edició de la Fira Faia. Els actes d´aquest certamen de petit format tindran lloc el dissabte 10 de desembre a la tarda, a la vila berguedana.

Aquesta fira neix amb l´objectiu de consolidar una fira d'artesania a la vila berguedana. Per fer-ho, l'equip de govern vol aprofitar l'impuls que té la festa de la Fia-faia, un dels seus principals atractius del municipi, només quinze dies abans del 24 de desembre, quan al vespre s'encendran de nou les torxes vegetals, tal com marca la tradició. Els assistents a aquesta primera mostra podran conèixer els detalls de la celebració ancestral que els veïns de Sant Julià de Cerdanyola viuen any rere any, a banda de passejar entre la dotzena de parades que s'hi instal·laran.

Tal i com han explicat l'alcalde Agustí Elias i el regidor de Cultura Quim Costa, durant aquesta primera Fira Faia s´han organitzat activitats a l´entorn de la celebració que tindran com a principal atractiu una fira d´artesania i productors. Les propostes s´iniciaran a partir de les 4 de la tarda amb l´obertura del recinte firal. A 2/4 de 6 es presentarà el record oficial de la Fia-faia de Sant Julià de Cerdanyola, realitzat per la joiera berguedana Carme Revelles. La presentació també anirà a càrrec de la Penya Blaugrana, que hi ha col·laborat, i de l´Ajuntament.

A les 6 de la tarda s´iniciarà el taller demostratiu de construcció d´una Fia-faia, que anirà a càrrec dels alumnes de l´escola l´Albiol de Sant Julià de Cerdanyola i també d´alguns avis. A continuació està previst que es faci una encesa d´aquestes faies i que, amb música en directe, es puguin ballar les danses al voltant del foc. És a dir, la festa serà un assaig general per a la celebració de la nit de Nadal. Per acabar, es repartirà codonyat amb formatge als assistents i vi de missa. La fira d´artesania tancarà a les 8 del vespre.