Com fer casar en una nova proposta cultural els arbres autòctons de la Catalunya Central i els cellers més singulars del país? Unint conceptes que la cultura porta intrínseca a pesar que l'evolució del territori els hagi amagat. Trencant esquemes preconcebuts és com treballa la factoria intel·lectual de l'Associació Cultural Konvent de Cal Rosal i així és com aquest cap de setmana ha estrenat la mostra «Paisatge i vi. Mostra d'arbres autòctons i cellers singulars».

En nom de Konvent, Eduard Finestres explica la recepta: «al capdavall, el vi de la vinya i la vinya forma un paisatge que ara al Berguedà no n'hi ha però en molts altres llocs del país sí; aquest paisatge forma part de la nostra cultura autòctona». En un altre vessant de la mostra, els arbres autòctons han recordat als visitants que precisament en aquestes festes de Nadal, en comptes de comprar avets, «poden comprar un faig, un roure o un fruiter, que sí que forma part del Berguedà». Sota aquestes premisses, la mostra ha farcit les sales de creació i restauració del Konvent amb 12 petits cellers familiars provinents de, per exemple, les Gavarres, de les Terres de l'Ebre, Blancafort, del el Penedès, del Bages i del Baix Gaià. Es tracta de cellers que fan produccions molt reduïdes de vinyes sovint recuperades de l'oblit per acabar obtenint un vi molt vinculat en boca a la terra a la qual estan íntimament lligades. És una feina anònima que fan aquests petits productors que esdevé «una primera passa esperançadora per al futur de la vinya».

La mostra va viure dissabte un vespre «desbordant» amb els visitants circulant per l'espai i els actes programat, com tastos i la presentació del nou llibre de Josep Pelegrín sobre els vins del Pla de Bages, segons va explicar ahir Finestres. La nova mostra «Paisatge i vi» no té un futur predeterminat. La percepció dels cellers ha estat molt bona, però a hores d'ara ningú no pot saber si la iniciativa es repetirà, creixerà o quedarà com una experiència única. De fet, «Paisatge i vi» neix de la vocació dels membres de Konvent per la cultura gastronòmica i l'afició per la «taula fonda» així com el maridatge dels fogons amb altres expressions artístiques, de manera que el seu futur fluirà en funció de la pròpia activitat del grup.