L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha iniciat la licitació de les obres destinades a millorar les instal·lacions de les preses de la Baells (Berguedà) i Sant Ponç (Solsonès). Amb un pressupost de licitació d'1,3 milions d'euros, es podran presentar ofertes fins el 6 de febrer. A partir d'aquí, un cop s'hagi adjudicat i signat el contracte, es disposarà d'un termini aproximat de 4 (actuació a la Baells) i 11 mesos (treballs a Sant Ponç) per a l'execució dels treballs.

Millora dels òrgans de desguàs

L'embassament de Sant Ponç està situat a la comarca del Solsonès, a la conca del riu Cardener, i la seva superfície es reparteix entre els termes municipals de Navès, Clariana de Cardener i Olius.

El seu ús principal és la regulació del riu Cardener, el proveïment d'aigua a la conca aigües avall, i la producció d'energia elèctrica. La seva capacitat màxima és de 24 hm3, amb una superfície d'embassament de 144 hectàrees i una longitud de costa de 18,40 quilòmetres.

Per a millorar l'alliberament de cabals des de la presa, es procedirà dur a terme una sèrie de millores en els desguassos de fons mitjançant una vintena d'actuacions, entre les que es troben la instal·lació de noves vàlvules, la col·locació d'un escut que permeti treballar al desguàs intermig sense pressió d'aigua, el subministrament i muntatge d'una central oleohidràulica, entre d'altres. Aquestes actuacions compten amb un pressupost superior al milió d'euros a executar en un termini d'11 mesos.

Rehabilitació integral de la instal·lació elèctrica

La presa de la Baells està situada a la comarca del Berguedà, a la conca del riu Llobregat. El seu ús principal és la regulació d'aquest riu, el proveïment d'aigua a la conca aigües avall, i la producció d'energia elèctrica. Recentment s'han complert 40 anys des de la seva construcció.

Les actuacions projectades consistiran en renovar la seva instal·lació elèctrica. Es preveu destinar prop de 324.000 euros en els treballs i és previst que aquests s'allarguin per a un període de quatre mesos.