Aturar la degradació dels antics edificis fabrils i donar un nou ús a espais que no es fan servir. Aquest és el principal objectiu del nou projecte que han impulsat els responsables del Konvent de Cal Rosal amb l’objectiu de continuar aportant activitat cultural a la comarca sota el seu segell particular.

Des de finals de desembre i durant els propers mesos, els membres de Konvent i alguns col·laboradors habituals han iniciat les obres de sanejament i recuperació de quatre antigues naus de la fàbrica de Cal Rosal per convertir-les en escenari per a projectes artístics. L’activista cultural Pep Espelt, responsable del Konvent, ha explicat a Regió7 que un dels objectius de l’associació, a banda de convertir-se en un punt de trobada artístic i cultural, és el de la «recuperació dels espais patrimonials que estan en perill d’extinció». De fet, l’activitat del Konvent es desenvolupa a l’edifici de l’antic convent de monges d’aquesta colònia tèxtil. Ara han volgut fer un pas més i rentar la cara a quatre de les naus de la fàbrica d’aquesta mateixa colònia per a poder-les utilitzar per a projectes artístics que requereixin un espai més gran que el que disposen actualment.

Segons Espelt, s’està treballant per recuperar quatre naus. Una d’elles, de grans dimensions, amb més de 1.500 metres quadrats, que es convertirà en «un espai per a realitzar-hi espectacles relacionats amb les arts escèniques. Propostes que necessiten un escenari més gran». Ha volgut deixar clar que «la filosofia continuarà sent la mateixa, i no farem espectacles per a centenars de persones de públic, però sí que podrem obrir-nos a disciplines com la dansa o el circ sense patir pels problemes d’espai».

Paral·lelament, a banda d’aquesta nau de grans dimensions, també estan treballant en l’arranjament de tres naus més petites, que també s’utilitzaran com a espais escènics, en aquest cas, de format més reduït. Dues d’aquestes antigues naus quedaran a l’aire lliure, perquè segons Espelt, «ha estat impossible conservar-ne el sostre pel seu mal estat». I és que tal i com ha recordat el responsable de l’entitat cultural, «els treballs s’estan realitzant sota el màxim rigor tècnic perquè no hi hagi cap tipus de perill. Estem treballant amb estructures que van construir-se als anys 70 i algunes, es troben en un estat de degradació avançat», ha assegurat. Aquest nou espai està previst que entri en funcionament l’1 d’abril quan està previst que Konvent doni el tret de sortida a la nova temporada d’activitats.

Aquest projecte s’està finançant gràcies a les aportacions de veïns de Cal Rosal i també a la col·laboració de diverses empreses que hi han destinat materials per a realitzar les obres. Per altra banda, diumenge, el Konvent va celebrar la seva calçotada anual amb l’objectiu de recollir diners que es destinaran a la iniciativa. Com en la resta de projectes, l’actuació també s’ha finançat a través dels beneficis obtinguts del restaurant de l’associació, que fa mig any es va traslladar del Konvent a la plaça Maragall de Berga i que ara roman en obres per una propera reobertura.

Tallers dins la nova programació

Tallers dins la nova programacióL’associació cultural del Konvent impulsarà un cicle de tallers de diverses disciplines artístiques que s’inclouran dins de la programació de la propera temporada. Aquests tallers es desenvoluparan als nous espais que s’estan recuperant a l’antiga colònia tèxtil.

Pep Espelt, una de les ànimes del Konvent, ha assegurat que la programació arriba carregada de novetats i n’ha destacat, especialment, aquests tallers. «Farem formacions de diverses disciplines artístiques i creatives, amb la voluntat de continuar convertint el Konvent en un centre d’experimentació i creació». Tot i que encara no s’ha tancat aquesta programació de tallers, es preveu que hi hagi classes de teatre o de circ, entre d’altres disciplines artístiques.

Tot i que les activitats de la propera temporada s’iniciaran el proper 1 d’abril, durant els propers mesos el Konvent acollirà algunes activitats. A banda de la calçotada d'enguany, també s’han previst algunes actuacions musicals durant els propers mesos.

Durant la propera temporada, està previst que passin pel Konvent artistes de renom de diverses disciplines. Segons han avançat, tot i que la programació no està tancada, passaran per Cal Rosal Thomas Keis, Espaldameceta, Corderos, Josep Grifoll, Pipilotti Rist, Albert Quesada, Trans Humans Sex d’Abel Azcona i d’altres propostes que s’estan acabant de lligar. Espelt ha deixat clar que «estem carregant piles per tornar al cent per cent».