Trenta quilòmetres entre Gironella i el túnel del Cadí, on va ser obligatori entrar amb cadenes

En un punt acostumat a les cues, ahir se'n va formar una que sortia del normal. La neu que ahir va tornar a caure amb força en diferents zones de l'alt Berguedà i de la Cerdanya va col·lapsar l'eix del Llobregat i l'accés al túnel del Cadí, encara més que en la nevada de dimecres, ja que aquest cop el temporal va coincidir amb l'operació sortida de cap de setmana.

La intensa nevada que va caure a la boca nord del túnel va dur Trànsit a obligar-hi l'accés amb cadenes, cosa que va contribuir a generar les cues quilomètriques que anaven de del túnel fins a Gironella, de més de 30 quilòmetres de llargada. Els tres quilòmetres que hi ha entre Cal Rosal i Berga suposaven una hora i quart de camí.

Fins i tot es va col·lapsar el camí rural que va de Sant Corneli a Guardiola, per on intentaven fugir conductors que coneixen la zona. El pas estava en molt mal estat i va caldre anar a treure vehicles bloquejats.

Trànsit va haver de demanar als conductors que no sortissin de casa per anar a la muntanya, i que s'esperessin avui a fer-ho, ja que la situació es preveu que estigui més normalitzada. Tot i així, la crida no va fer efecte, ja que la carretera es va embussar com feia molt temps que no es veia.

La neu causa un embús monumental a l'eix del Llobregat en plena operació sortida

La neu causa un embús monumental a l'eix del Llobregat en plena operació sortida

L'operació sortida va deixar imatges de cotxes patinant sobre el gel i la neu de l'eix del Llobregat i embussos a tota la carretera i als seus accessos, entre Berga i Bagà. Ja al matí, la situació al tram de la C-16 de la Cerdanya, a Urús, era caòtica, malgrat que les màquines llevaneu no van parar de treballar en tot el dia. Els vehicles grua van haver de retirar més d'un cotxe que havia sortit de la calçada. Fins a 2/4 de 7, va ser obligatori entrar al túnel amb cadenes, en direcció nord. A partir d'aquesta hora, la neteja de la via ja no va obligar a l'ús de cadenes, però Trànsit va mantenir la prohibició als camions.

Segons va explicar a Regió7 l'alcalde de Vallcebre, Lluís Cadena, ahir el dia va començar plovent i es va poder netejar la neu de carrers i camins. Tanmateix, pels volts de les 3 de la tarda, la nevada que havia revifat al matí es va intensificar. Una circumstància que va dificultar la mobilitat per la car-retera B-400, que comunica Vallcebre, Saldes i Gósol amb la C-16. «La carretera està intransitable», deia Cadena a mitja tarda. «No hi passen gaire les màquines llevaneu, primer van cap a la C-16 i el túnel del Cadí», va afirmar.

El problema és que els cotxes tot terreny que hi circulaven (en turisme era una missió poc recomanable), la neu estava aixafada «i ha quedat tota com una pista». Amb cotxes 4x4 es podia circular, però les condicions de la calçada eren molt dolentes, com corroborava Lluís Campmajó, alcalde de Gósol, a aquest diari. «Donen prioritat a netejar la C-16 i cap aquí les llevaneu no pugen», lamentava. Per això, els consistoris van haver de fer un sobreesforç per netejar la neu de carrers, vies i camins que menen a cases de pagès. Segons Campmajó, després del darrer episodi de neu d'ahir, «hi haurà molta feina a netejar».

A Castellar de n'Hug, el temporal ha deixat els darrers dies un gruix de neu acumulat de prop de 40 centímetres, una de les nevades més intenses dels últims anys.