David Bonvehí, el coordinador executiu del Partit Demòcrata Europeu Català (PDeCAT), assegura que «el partit té feina a fer al Berguedà per repetir la història d'èxit de CiU». D'aquesta manera ho va manifestar ahir en una atenció als mitjans que va fer després d'un dinar amb militants i responsables del partit a la comarca. L'àpat es va incloure dins de la jornada de treball de Bonvehí al Berguedà, que va allargar-se tot el dia.

El coordinador del partit, càr-rec compartit amb Marta Pascal, va deixar clar que la creació del PDeCAT a escala nacional inclou també un canvi en la manera de funcionar a nivell municipal. «Les comarques que tota la vida han estat de Convergència i Unió, com per exemple el Berguedà, ara pateixen. Cada vegada hi ha més competència -per sort la ciutadania té moltes opcions de vot- i per això el partit també s'ha de repensar al Berguedà», va assegurar. En aquest sentit, Bonvehí creu que «a nivell local no podem continuar fent el que es feia fins ara. Ens hem de repensar i per fer-ho cal escoltar la ciutadania, les entitats i la societat civil».

Segons Bonvehí, «el que passa al Berguedà representa bastant el que està vivint el partit a nivell nacional: ha tingut una història d'èxit que no és senzilla de repetir-la i hi ha un repte important al davant». És per això, va afegir, que «cal encoratjar els responsables comarcals que impulsin a fer llistes municipals de cara al 2019. Hem d'aconseguir que el partit també sigui molt municipalista».

A més a més, per a Bonvehí, al Berguedà l'esforç que cal fer encara és més alt. «A diferència d'altres comarques, el nostre partit no governa a la capital de comarca, i això vol dir que hi ha doble feina a fer i un repte més gran», va afirmar. «L'antiga Convergència va patir una davallada a les darreres eleccions, a nivell nacional i també a nivell municipal, per diversos símptomes», va assegurar. «Per això cal estudiar les situacions, comarca per comarca i poble per poble, i fer autocrítica per repensar tot el que calgui repensar», va afegir. «Sap greu no governar en una capital de comarca com Berga i és una situació que cal analitzar per millorar-la», assegurava.

Bonvehí va passar ahir el dia al Berguedà amb l'objectiu de donar a conèixer el nou partit i també de copsar les impressions del territori. El coordinador executiu del PDeCAT es va reunir amb empresaris de la comarca per escoltar les seves demandes i conèixer les inquietuds. «Som un partit nou i estem creant la nostra pròpia ideologia, i hem de partir del que ens diu la ciutadana».

Va assegurar que el partit «està equilibrat territorialment i recorda que «comarques com el Berguedà, el Bages o l'Anoia, i en general la Catalunya Central, és on som més forts, on tenim més vots», va assegurar. «Aquestes comarques, però, han de pensar en el territori d'una manera més global i no de manera tan local». En aquest sentit va recordar que «hi ha altres zones de Catalunya, com el Penedès o el Delta, que ho han aconseguit. Aquí ens toca treballar més per crear aquesta marca de Catalunya Central».

Nou comitè local a Berga

El coordinador del partit també va assistir a l'assemblea local de Berga on es va escollir el comitè de PDeCAT a la ciutat. Ramon Bajona, exregidor dels darrers governs de CiU a la ciutat i exmilitant d'Unió, n'és el primer president.