Els tècnics dels serveis socials del Consell Comarcal del Berguedà han iniciat una formació per millorar les seves capacitats per treballar amb grups de pares i mares dels infants i adolescents que formen part dels diversos programes que impulsa l'Àrea d'Atenció a les Persones de l'ens comarcal. Una formació, promoguda per la Diputació de Barcelona, que dóna resposta a les necessitats dels professionals que treballen amb famílies, especialment, en espais de reflexió compartits. L'educació emocional, la comunicació grupal, l'obtenció d'eines per a la resolució de problemes i el treball en xarxa són algunes de les competències que s'estan treballant.

Concretament participen en aquesta formació dotze tècnics del Consell Comarcal del Berguedà que formen part dels diversos departaments dels Serveis Socials que tenen relació amb l'entorn familiar. La coordinadora dels Serveis Socials de l'ens comarca, Annabel Vilà, explica que s'han interessat per aquesta formació per la necessitat de millorar i adquirir noves eines. «Amb l'experiència que estem tenint en els diferents programes per al desenvolupament dels infants i adolescents i per la prevenció de futurs problemes hem vist que és molt positiu treballar conjuntament amb els pares i mares», ha explicat. «Per treballar en espais de reflexió amb les famílies on es comparteixen experiències per aprendre uns dels altres, és necessari tenir les capacitats perquè els resultats siguin el màxim d'efectius, i per això considerem interessant aquesta formació», ha afegit. «Nosaltres no donem instruccions ni diem com millorar, sinó que intentem que de la mateixa experiència en sorgeixin propostes i eines que serveixin als pares» per desenvolupar les seves habilitats parentals.

És per això que aquest curs, a banda d'una primera part més teòrica per adquirir coneixements, es complementarà amb unes sessions pràctiques en casos reals de treball amb grups de pares i mares.

Annabel Vilà ha recordat la tasca que s'està desenvolupant des del Consell Comarcal per garantir un ple desenvolupament dels infants i adolescents de la comarca i, a la vegada, fer una feina important per a la prevenció de riscos i futurs problemes. A banda de la feina d'assistència, detecció de riscos i prevenció que es fa des dels serveis socials municipals bàsics, també s'han desenvolupat programes més específics. Un és el Servei de Suport a les Famílies que suposa fer un acompanyament des del domicili a la tasca familiar, «on s'intenta potenciar les capacitats positives per marcar unes rutines familiars, millorar les relacions, marcar unes normes i uns límits...», a partir del treball que fan els educadors socials dins de l'entorn familiar. El servei s'ha ampliat respecte del que s'oferia fins a l'any passat i s'atén des de nadons fins a joves de 18.

Paral·lelament, també es mantenen el servei que ofereix el Centre Obert Ramon Maria Serchs a Berga i, des de fa dos anys, el Servei Socioeducatiu Itinerant que arriba a Avià, Bagà, Gironella, Guardiola i Puig-reig. En tots dos casos es treballa el desenvolupament dels infants i els joves i la seva socialització per mitjà d'activitats diverses.

El darrer curs es van atendre un total de 89 infants al Centre Obert de Berga i un total de 125 al Servei Socioeducatiu Itinerant.