La relació de la Gisela Ser-ra amb els animals cal anar-la a buscar a uns quants anys enrere, quan ella era petita. Recorda que li encantava jugar amb els gossos i altres animals que tenien a casa. Per això, quan va acabar els estudis bàsics, als setze anys, va tenir clar que volia convertir aquesta passió pels animals en la seva professió.

Serra és de Sant Celoni, però fa catorze anys que resideix a Berga. Fa ja dues dècades que es dedica al món de la perruqueria canina, un sector que assegura que ha evolucionat molt des que hi va començar. Recentment ha obtingut la medalla d´or al Master Show 2017 de Rímini, a Itàlia, en la categoria de spaniels, la seva especialitat dins de l´equip Artero Creative Team, del qual forma part. Aquest guardó se suma a la llarga llista de reconeixements que ha obtingut els darrers disset anys, des que va entrar a la competició, com per exemple els premis aconseguits a Escòcia, Bèlgica i Nova Jersey. Serra ha deixat clar que «aquest no ha estat el premi més important» que ha rebut en la seva llarga trajectòria, però li ha fet molta il·lusió, com tots, i a més, perquè fa poc que ha tornat a la competició després d´un temps de descans per maternitat. «Em sento satisfeta», ha assegurat.

La perruquera canina ha treballat al sector amb negocis propis i des de fa anys és una de les responsables de l´establiment Ana-dyr de Berga, amb més de vint anys de presència a la ciutat. «Per a mi competir és una motivació com a professional, perquè t´obliga a renovar-te i formar-te contínuament», ha explicat. Fa uns dies a Itàlia va poder demostrar les seves tècniques i capacitats posant a punt un gos que feia dos mesos que no havia rebut cap tractament. «El jurat fa una inspecció prèvia per comprovar l´estat de l´animal, i a més a més, t´avaluen durant el procés per comprovar quines són les tècniques que utilitzes i, evidentment, valoren el resultat final», ha explicat. En el seu cas, per la categoria en què va participar, va estar durant dues hores i mitja tallant el pèl de manera manual al seu gos.

Serra està satisfeta de poder participar en competicions com la de Rímini, a banda de poder realitzar ponències arreu del territori. «És un luxe que la meva passió s´hagi convertit en professió», assegura. Recorda que quan va entrar al sector, la perruqueria canina era molt poc coneguda. «Fa dues dècades hi havia molt pocs establiments i professionals que s´hi dediquessin i era concebut com un luxe per als animals», explica. Amb el pas del temps, ha vist com «s´ha convertit en una necessitat per a moltes persones que tenen animals a casa». En aquest sentit, ha destacat que «els gossos, en la majoria de casos, són un més de la família, els tenim a dins dels habitatges, pugen al sofà o entren al llit, i els seus responsables veuen que és necessari que compleixin unes mínimes condicions higièniques».