Els voluntaris esdevenen un dels pilars en l'acollida dels refugiats a Berga

Creu Roja, que s'encarrega a la ciutat de l'assistència als qui demanen asil, ha rebut un centenar de sol·licituds per col·laborar en el procés d'adaptació

18.02.2017 | 13:24
Refugiats dinant al menjador de l´ Alberg de Berga.

Nens ucraïnesos, sirians i kurds jugant junts. És una escena que es pot veure a l'exterior de l'Alberg de Berga, que des de fa un mes i mig acull 43 refugiats procedents de diferents països en conflicte o règims repressors. L'anhel d'un futur millor ha estat capaç d'unir persones de comunitats molt distants culturalment i de zones geogràfiques, com l'Orient Mitjà, en què les diferències ètniques i religioses poden motivar les pitjors atrocitats. Entitats i ciutadans de la capital berguedana també han volgut contribuir en la recerca d'una vida més pròspera per als refugiats fins al punt que els responsables de Creu Roja, que s'encarreguen de l'acollida a la ciutat, asseguren que fan una tasca clau perquè s'adaptin a la nova realitat.

«Les persones que treballem en aquesta primera fase del procés d'acollida no podem estar les 24 hores del dia atenent-los i per aquest motiu la contribució dels voluntaris és fonamental», explica la treballadora social que atén els refugiats que ara resideixen a Berga, Mireia Esquerra. Creu Roja de Berga ha rebut un centenar de sol·licituds d'entitats i persones que a títol individual han mostrat la seva predisposició de donar un cop de mà durant els mesos que visquin a Berga i una quarantena ja han fet tasques de suport, com traduir, sortir a passejar i organitzar sortides.

Els responsables de Creu Roja avisen a totes les persones que vulguin col·laborar que omplin un full d'inscripció i la lliurin a la seu que tenen a Berga per gestionar, així, millor els voluntariats. «Els primers dies a l'alberg entrava molta gent que, amb bona intenció i amb ganes de donar un ajut, ocupaven els passadissos. Amb el pas de les setmanes s'ha anat calmant i s'han posat les coses al seu lloc, però tothom ha d'entendre que l'alberg és l'espai on viuen. Poden venir persones, és clar, sempre hi quan els refugiats vulguin rebre visites», explica la coordinadora del programa d'acollida, Violant Silles.

Entitats com el Casal Panxo, s'encarreguen d'organitzar activitats per als refugiats. «Els tractem com si fossin amics nostres. Organitzem jocs de taula, excursions o simplement anem a xerrar amb ells. Intentem anar-hi els dimarts, dijous i caps de setmana. El nostre objectiu és que se sentin còmodes i la seva situació es normalitzi a aquí. Al principi venien amb nosaltres els joves, però ara ja s'hi apunten famílies senceres», explica Roser Valverde, membre del Casal Panxo. Per altra banda, els dimecres l'Ateneu Llibertari cedeix la cuina del local perquè els mateixos refugiats elaborin els seus plats, ja que una de les coses que més troben a faltar és la cuina tradicional del país d'origen.

En les primeres setmanes, se´ls ha ofert atenció mèdica i psicològica. També han escolaritzat els 12 menors refugiats que hi ha a Berga a centres educatius de la ciutat. Tots estan seguint el procediment de protecció internacional i han sol·licitat l'asil a l'estat espanyol. Encara no han rebut resposta del ministeri de l'Interior i no se sap encara si finalment l´estat els hi ho concedirà. De fet, ni saben quan se'ls notificarà la resolució del ministeri ni quan es pot allargar aquest procés per aconseguir l´asil.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit
Enllaços recomanats: Premis cinema