Berga ha començat a treballar per tal que la comparseria de la Patum es doti d'unes normes internes que siguin participatives i democràtiques que hauran d'entrar en vigor abans de la celebració de la festa d'enguany, a partir del 14 de juny. Abans d'aquesta data també es preveu que es faci la ratificació per votació dels caps de les respectives colles.

D'aquesta manera es comença a materialitzar el que es va acordar al seu dia per posar remei a la crisi oberta al si de la colla dels plens arran de l'expulsió de tres del seus membres que havien demanat justament més obertura de la colla i més debat intern. Aquest va ser el detonant de la mesura que ara es comença a materialitzar.

Segosn ha pogut saber aquest diari, aquest divendres es va reunir el patronat de la festa de forma extraordinària tot i que la convocatòria de la trobada no es va fer pública com era costum fins ara. A la junta general del patronat hi prenen els representants dels diferents grups municipals, els dels caps de colla així com patumaires reconeguts.

En la reunió de divendres celebrada a la casa consistorial i que es va allargar més de tres hores, es van acordar per unanimitat dels presents els requisits mínims que hauran de tenir en compte els membres de les colles alhora de redactar els seus reglaments o adaptar els que ja tinguin.

Per exemple: hi ha qüestions de caire general com el fet que els reglaments hauran de preveure que l'accés no es pot vetar. I d'altres de més concretes com per exemple que el cap de colla s'haurà d'escollir a través d'una votació secreta.

A la reunió de divendres es va ratificar aquesta proposta però s'hi va afegir que l'elecció es faci amb el suport de la majori abasoluta, el 50% més un altre vot . També s'estableixen els mecanismes de participació de la ciutadania a la comparsa.

Suport municipal i calendari

La regidora de la Patum Mònia Garcia ha explicat a Regió7 que a partir d'aquest dilluns la tècnica de participació de l'Ajuntament de Berga començarà a treballar amb els respectius caps de colla en la redacció d'aquests nous reglaments.

Hi ha colles que ja en tenen i que possiblement només els hauran de retocar com els nans nous, d'altres que fa mesos que treballen en els seus com els gegants ja tenen molta feina feta i d'altres que possiblement els hauran de fer perquè no consta que en tinguin almenys no d'escrits com els turcs i cavallets.

El calendar per fer aquets procés és el següent: del 20 de febrer al 31 de març es faran les reunions de les colles amb la comissió de redacció dels reglaments "amb independència de la tasca de debat i redacció que cada comparsa faci pel seu propi compte". El 7 d'abril és la data màxima per haver aprovat internament el reglament de règim intern de cada comparsa.

El 21 d'abril se celebrarà un patronat extraordinari on s'aprovaran aquests reglaments. I abans del mes de maig es farà la ratificació extraordinària dels caps de colla de totes les comparses per part dels membres titulars de la comparsa a la patum de setembre de 2016.