Té 22 anys i des de ben petita ha tingut clar que volia ser cuinera. La berguedana Núria Prat (nascuda a Bagà i resident a Saldes) s’ha format en els darrers anys per brillar als fogons. De fet, encara continua estudiant per ampliar el ventall i tenir més possibilitats a l’hora de treballar al sector de l’hostaleria. Després d’haver cursat els estudis de cuina i sala a l’escola Joviat de Manresa, ha continuat amb l’especialització en direcció de cuina i ara, en pastisseria, amb l’objectiu, a llarg termini, de dedicar-se a la docència.

Amb els anys que ha estat al centre formatiu de la capital bagenca, ha tingut l’oportunitat de conèixer de prop com funciona el sector al qual té clar que vol dedicar-se. Recorda que la Joviat ofereix als seus alumnes pràctiques cada dia, dins dels restaurants i serveis de menjador que gestiona el centre directament. «Aquesta experiència afegida a les feines que he tingut en alguns restaurants, m’han servit per veure que el món de la restauració és dur, però m’agrada», assegura Prat.

Tal i com ja va explicar aquest diari, després d’haver obtingut, fa uns anys, el títol de Millor Cuinera Jove, ara opta a convertir-se en una de les finalistes del Premi Promeses de l’alta cuina que promou Le Cordon Bleu de Madrid, la prestigiosa escola de cuina a escala internacional. De moment, ha passat les primeres fases i el proper 2 de març sabrà si entra a la final. Prat ha estat una de les 50 seleccionades per participar al certamen i ara és a les portes de la final per aconseguir una beca d’estudis al centre.

La berguedana es considera una persona inquieta, motivada i amb ganes de continuar aprenent i, per a ella, seria una gran recompensa poder millorar els seus coneixements a Le Cordon Bleu. «El procés de selecció és molt exigent i els participants hem hagut de seguir unes pautes molt estrictes a l’hora de presentar les receptes escrites i amb vídeo que ens han demanat», ha relatat. Prat s’ha classificat a la final amb un plat de conill mar i muntanya, on assegura que, «a banda de seguir les pautes, i he donat el meu toc personalitzat. Als meus plats no hi falten ni el sentiment ni la creativitat».

Sap que és complicat ser la guanyadora del concurs, però confessa que haver arribat fins aquí «és molt gratificant. Em sento reconeguda i encara més pel fet de ser una noia jove i d’un poble petit del Berguedà». Tot i que creu que amb els anys les dones han agafat més protagonisme a l’alta cuina, «encara hi ha molta diferència entre homes i dones, i jo sempre dic que, en part, vull ser cuinera per aportar el meu granet de sorra per fer créixer el pes de les dones al nostre sector professional».

Fins a principi de març estarà pendent, dia rere dia, de com avancen les votacions per determinar si és finalista. A banda de la decisió del jurat, també es comptabilitzaran els vots que cada aspirant hagi rebut a través de Facebook i d'aquest enllaç.