El Jutjat d'Instrucció número 1 de Berga ha anunciat que arxiva la causa contra l'alcaldessa del municipi, Montse Venturós, per la causa que tenia oberta per no haver retirat l'estelada del balcó de l'ajuntament en les eleccions autonòmiques del 27 de setembre i en les generals del 20 de desembre del 2015.

Venturós va ser detinguda durant unes hores a principis del novembre passat per dur-la davant del jutge després que la batllessa es negués a declarar en la citació del passat 18 d'octubre.

En la resolució, el magistrat conclou que cal deixar de banda la causa oberta al considerar que els fets que se li imputaven no són constitutius de delicte. En aquest sentit, el jutge ha valorat com a motius per a exculpar l'alcaldessa el fet que mantenir la bandera estelada en jornada de reflexió no implica demanar el vot de formar oberta per a una candidatura en concret i l'actitud de Venturós en el moment en què se li va exigir la retirada del símbol. El jutge creu que l'estelada respon a una opció ideològica compartida per diverses formacions, motiu pel qual no es pot considerar que s'animés a recolzar-ne una en concret.

El magistrat també opina que Venturós no estava obligada a despenjar la bandera ja que el requeriment de la junta electoral anava adreçat a l'Ajuntament de Berga i no directament a la seva persona i també opina que la batllessa no va oposar resistència quan els Mossos d'Esquadra van procedir a despenjar el símbol independentista. D'aquesta manera, opina que l'actitud de la batllessa s'emmarca més en la passivitat que en la de la resistència.