Els col·lectius llibertaris del Centre d´Estudis Josep Ester i Borràs i l´Ateneu Columna Terra i Llibertat han rebatejat avui a Berga la plaça de Sant Ramon amb el nom del maqui berguedà Ramon Vila i Capdevila «Caracremada» sense que la policia local hi intervingués. Els agents han arribat a la plaça escollida pels anarquistes quan membres de l´entitat havien penjat ja la nova placa just a sota de l´oficial i s'han quedat a observar l´acte des d´una certa distància. CiU havia demanat a la CUP en l´últim ple que evités més duplicitat de plaques als carrers, però l´acte s'ha desenvolupat sense interrupcions amb una trentena d´assistents.

Amb aquesta nova acció els anarquistes reivindiquen la figura de Ramon Vila, com van fer anteriorment amb Marcel·lí Massana i Alfonsina Bueno que comparteixen carrers amb mossèn Huch i mossèn Espelt des de novembre.

El col·lectiu fa anys que reclama el canvi al nomenclàtor. Però la polèmica sobre els noms als carrers de Berga va esclatar el 2016 quan les entitats anarquistes van retirar dues plaques de mossèns i va tornar a prendre força quan el maig van encetar la campanya «Recuperem la memòria, recuperem els carrers» que fins ara s´ha materialitzat en la duplicitat de plaques a tres vials de la ciutat. De moment, no s´ha resolt cap dels expedients que els ha obert la policia local.

«Els carrers de Berga homenatgen a cacics, sants, capellans i homes d´ordre en general perquè són l´expressió d´un ordre social concret», han reiterat aquest dissabte els anarquistes. Per ells, l'elecció dels noms del nomenclàtor, «no és una qüestió atzarosa, sinó exclusivament política».