Obertament no creu que la solució a casos com l'agressió de Berga sigui enfortir la xarxa d'internament psiquiàtric

L'entitat assegura que la relació entre trastorn mental i violència només pot associar-se en alguns casos en què s'hi sumen altres factors de risc

16.03.2017 | 20:22

L'entitat Obertament s'ha posicionat en contra que la solució a casos com el de l'agressor de Berga sigui "enfortir la xarxa d'internament psiquiàtric". L'entitat ha volgut respondre així a les declaracions que va fer el conseller Comín aquest dimecres en què assegurava que era important enfortir la xarxa de salut mental i d'internament psiquiàtric perquè "problemes com aquests puguin ser tractats al sistema de salut i evitar així que acabin derivant en conseqüències penals". En aquest sentit, l'entitat ha alertat del "perill d'estigmatització" de les persones amb problemes de salut mental i ha assegurat que "l'evidència científica demostra que la relació entre el trastorn mental i violència només pot associar-se en alguns casos en què el trastorn està sumat a altres factors de risc com són les situacions d'exclusió social, l'exposició a situacions violentes o el consum d'alcohol i altres tòxics".
Obertament, una entitat que lluita contra l'estigma de la salut mental, també ha exposat a través d'un comunicat que veuen "intolerable" que en un cas com el de Berga "es posi el focus en criminalitzar les persones amb problemes de salut mental vinculant-les, un cop més en els mitjans de comunicació, a conductes violentes i reprovables".

Tot i la crítica, Obertament ha volgut deixar clar que estan d'acord en què "calen més recursos públics específics, tant de salut com socials, per oferir millors serveis destinats a la salut mental".

L'entitat també ha volgut condemnar els fetes correguts diumenge a la matinada a Berga i consideren que "suposen una clara discriminació cap a les persones LGTBI i evidencien que l'homofòbia és un problema social subjacent a la nostra societat al qual cal fer front de forma rotunda i evitant les cortines de fum".

D'altra banda, l'entitat ha volgut expressar també el seu respecte envers la família de l'agressor davant de la "delicadíssima situació en què es troben". Per això, Obertament ha volgut recordar als mitjans de comunicació que "evitin qualsevol tipus de sensacionalisme i respectin el dret a la intimitat i a l'honor de les persones, especialment quan passen per un moment vulnerable i que té a veure amb la seva salut mental".

Precisament, la família de l'agressor de Berga ha volgut fer públic que darrere de l'atac que va perpetrar el seu fill hi ha un trastorn de conducta greu. La família ha reclamat mes recursos i també canvis legislatius perquè les persones que pateixen aquests trastorns puguin ser tractades ni que sigui en contra la seva voluntat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Berguedà

Una de les parades de productes de la fira, ahir a Berga
Berga fa pedagogia sobre les al·lèrgies alimentàries amb una fira única al país

Berga fa pedagogia sobre les al·lèrgies alimentàries amb una fira única al país

Persones amb intoleràncies, productors i personal mèdic comparteixen coneixements i experiències a...

Joves berguedans exposen els prototips d'una trentena d'idees davant d'empresaris

Joves berguedans exposen els prototips d'una trentena d'idees davant d'empresaris

Un carro automàtic per transportar la motxilla, una alarma per no oblidar-se les claus a...

Un nen de Gironella se salva després de caure de 10 metres

El menor es va precipitar des de la finestra de casa fins al riu Llobregat

L'Audiència ignora la fiscalia i suspèn l'ingrés a presó de 'Teti'

La resolució no dedica ni una línia a rebatre el fiscal i aplica d'ofici el benefici de la...

Gironella canta la seva història, des del neòlitic fins a l'actualitat

Gironella canta la seva història, des del neòlitic fins a l'actualitat

La Coral Estel estrena un espectacle propi que recorda a través de 20 cançons l´evolució de la...

L'Audiència suspèn la pena d'un any de presó per a Sergi Rodríguez, 'Teti'

En descarta la petició de la fiscalia que en demanava l'ingrés tot i no tenir antecedents i una...

L'últim El més llegit
Enllaços recomanats: Premis cinema