El berguedà Lluís Torner ha estat guardonat aquesta tarda amb el Premi Nacional de Recerca 2016 en un acte presidit pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que ha reivindicat el model d'investigació científica català i ha fet una crida a "consolidar-lo" en el lliurament de la 27 edició del Premi Nacional d'Investigació 2016.

Puigdemont, que ha presidit l'acte celebrat aquesta tarda al Teatre Nacional de Catalunya, ha assegurat que Catalunya ha perseguit una investigació "a la frontera del coneixement, competitiva i amb alt retorn científic", i ha subratllat que és un model que "no es pot posar en risc".

El guanyador del guardó, dotat amb 40.000 euros i atorgat pel Govern i per la Fundació Catalana per a la Investigació i la Innovació (FCRi), ha estat el director de l'Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), el berguedà Lluís Torner, per la seva "investigació pionera".

Torner ha explicat que sempre assegura als seus fills que "si no fumen i tenen sort viuran tot el segle XXI i veuran coses espectaculars, moltes d'elles creades per la investigació i la ciència".

Torner és llicenciat en Ciències Físiques per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), doctor i catedràtic de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), i va concebre i ha desenvolupat l'ICFO, entitat de la qual és director des de la seva creació el 2002 i que s'ha convertit en un centre de "referència global".

Segons ha explicat Puigdemont, Catalunya ocupa la segona posició a la Unió Europea en distincions i fons rebuts per centres catalans respecte a la seva població, un indicador de l'"èxit" del model de la comunitat i la "tossuderia" dels seus científics.

El president també ha destacat que la Universitat de Barcelona està entre les 50 millors del món en producció científica i entre les 100 més innovadores d'Europa.

El director de l'FCRI, Antoni Esteve, ha reivindicat que "Catalunya ha construït un sistema de primer nivell en l'àmbit del coneixement", i ha afirmat que "serà la regió europea més atractiva en el camp de la investigació" en els pròxims 30 anys.

A més de Torner, la Generalitat i l'FCRI també han atorgat el Premi Nacional d'Investigació al Talent Jove, dotat amb 10.000 euros, a Samuel Sánchez Ordóñez, professor d'investigació ICREA a l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC), que ha llançat un missatge a les institucions en afirmar que "marxar" a l'estranger per "complir els somnis" hauria de ser "una opció i no una obligació".

El guardó al mecenatge científic ha estat per a la Fundació la Caixa, que ha aportat 130 milions per a la investigació entre 2010 i 2016, i que, segons el seu president, Jaume Giró, que ha recollit el premi, es convertirà en la "primera fundació d'Europa" en inversió científica els anys vinents.

El Centre Tecnològic de l'Aigua (Cetaqua), format per Aigües de Barcelona (Agbar), la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), ha estat reconegut amb el premi al partenariat públic en I+I.

Finalment, el programa infantil del Súper 3 de la Televisió de Catalunya "Dinàmiks", presentat per Dani Jiménez, ha rebut el guardó de Comunicació Científica.

Puigdemont, Esteve i diversos premiats han aprofitat la cerimònia d'entrega per recordar el doctor Pere Mir, mort el passat 10 de març i guardonat el 2011 amb el mateix Premi Nacional d'Investigació per la seva contribució a la investigació científica i el seu mecenatge.

L'actriu Sílvia Bel ha conduït l'acte, que ha transformat l'escenari del TNC en una aula per representar el lloc on s'inicia l'aprenentatge, i ha recordat que tots "som baules d'una cadena infinita de transmissió del coneixement".

El conseller d'Universitats i Investigació, Jordi Baiget, i el de Sanitat, Toni Comín, també han assistit a l'acte, entre d'altres diputats, polítics, científics i empresaris.

El Premi Nacional d'Investigació reconeix a l'investigador que hagi contribuït recentment i de manera significativa internacionalment a l'avanç d'una disciplina científica en qualsevol dels seus àmbits: ciències humanes i socials, ciències de la vida i de la salut, enginyeries i tecnologia i ciències experimentals.