Dos mesos després que sortís a la llum l'expulsió de tres membres de la comparsa dels plens i maces -Sergi Montaner, Ignasi Casasayas i Jordi Montañà-, fonts de la colla han trencat el silenci perquè l'opinió pública conegui el seu posicionament i puguin defensar-se dels atacs que han rebut.

Han explicat a Regió7 -en primícia- que la indisciplina és l'únic motiu pel qual es va prendre aquesta decisió de forma majoritària pels 22 membres que integren aquesta colla. A més, han defensat el funcionament democràtic de la colla, que des del 2009 es regeix per un reglament intern consensuat entre tots ells. Aquesta és la primera vegada que la comparsa es manifesta de manera pública sobre aquest afer des que va esclatar el mes de gener i ho fa col·lectivament.

«L'expulsió dels tres membres de la comparsa ha estat motivada per múltiples i reiterades faltes que van de la simple desatenció a la gravetat més absoluta, havent posat en perill, en diverses ocasions, el bon funcionament de les tasques que portem a terme els vestidors», asseguren fonts de la colla en un comunicat adreçat a aquest diari.

Afirmen que «malgrat les oportunitats de canvi que els hem brindat, la seva actitud no ha variat, ans el contrari, ha esdevingut intolerable, amb un atac clar contra la bona harmonia de la comparsa i creant un desconcert per tal d'instrumentar una conxorxa disfressada de reforma estatutària, recerca de falsa democràcia i transparència opaca, orquestrada a esquenes de la gran majoria de la comparsa i provocant un dolorós trencament a la colla».

D'aquesta manera, contradiuen les afirmacions que havien fet fonts properes als expulsats, que deien que havien estat apartats de la colla per haver demanat la renovació dels estatuts i perquè la comparsa funcionés de manera més oberta i hi tinguessin cabuda les dones.

En el comunicat, fonts de la colla rebutgen les acusacions de funcionar dictatorialment. «Avui en dia, la paraula democràcia empatitza molt i és molt fàcil alçar-la com a bandera, i som sabedors dels efectes que té aquesta paraula en l'opinió pública. Se'ns acusa de dictadors, poc democràtics i sense transparència, però el cert és que la comparsa de plens i maces es regeix, des del 4 d'abril de 2009, per un reglament de règim intern» i és en base a aquest reglament que es prenen les decisions.

Les fonts esmentades sostenen que «tots» els membres de la comparsa de plens i maces «hem estat elegits democràticament d'acord amb el nostre reglament». I han volgut «deixar clar que les normes internes que regeixen la colla no exclouen cap persona ni discriminen ningú i que, sota cap concepte, exclouen la possibilitat que les dones formin part de la comparsa. Així han volgut «desmentir el què s'ha publicat en diverses notícies durant les darreres setmanes».