Després de les primeres proves viscudes l’estiu passat, amb una quarantena de persones assistents i amb una valoració positiva, l’Ajuntament de Vilada i Rural Salut aposten per convertir el passeig dels Pins del Metge de la vila en un espai de referència per a viure l’experiència d’un bany de bosc, una activitat que permet gaudir de la natura per a relaxar-se i millorar l’estat d’ànim i de salut dels que hi participen.

L’ús del passeig dels Pins del Metge com a espai terapèutic no és nou. De fet, tal com fa referència en el seu nom, va ser creat per a aquesta finalitat a principi del segle XX pel doctor Àngel Soler, el metge de família de Vilada que va trobar al municipi la possibilitat d’instal·lar-hi un sanatori per a malalts de tuberculosi, amb l’objectiu de promoure els hàbits saludables i una bona alimentació, en una climatologia adequada i un entorn natural idoni per a la millora de l’estat de salut dels pacients. Aquest entorn natural va ser l’esmentat passeig, on es van plantar coníferes i altres arbres provinents d’arreu d’Europa amb la intenció de crear un recorregut terapèutic que ajudés a millorar la salut dels pacients de tuberculosi allotjats al municipi.

Després de gairebé un segle, aquest espai natural que és transitat per molts dels veïns que surten a passejar diàriament, pot convertir-se en un dels primers espais oficials en acollir l’activitat de bany de bosc al territori. Tot i que s’han realitzat propostes puntuals a diversos punts de Catalunya, els responsables de Rural Salut esperen que el de Vilada, si funciona, sigui el primer municipi en tenir aquesta activitat com una més dins de la seva oferta.

Experiència única al territori

A banda dels avantatges saludables que ofereix aquesta passejada per la natura -això sí, amb el silenci i la calma com a principals requisits- el consistori de Vilada ha vist en el bany de bosc una oportunitat per promocionar el seu entorn paisatgístic i atraure nous visitants al municipi, o ampliar l’oferta als que ja hi freqüenten. De fet, tal i com ha anunciat l’alcaldessa, Montserrat Badia, a banda de prorrogar el conveni de cessió d’aquest passeig amb els propietaris, en aquest mateix mandat ja hi ha previst un projecte per actuar a l’espai.

Ester Corrales i Natxo Oñatibia, de Rural Salut, són els tècnics encarregats de dirigir aquest bany de bosc i convertir-lo en una experiència única per als que hi participin. Tal com explica Corrales, una de les primeres catalanes de formar-se a Irlanda com a guia d’itineraris forestals terapèutics al Forest Therapy Guide Training, és un món desconegut però que cada vegada està agafant més embranzida. «Simplement es tracta de caminar per un entorn natural de la manera més relaxada possible, en silenci, sense aparells electrònics i sense estrès, amb l’objectiu d’obtenir tots els beneficis possibles que ens pot donar la natura», explica. Relata que tots els sentits entren en joc, «perquè un cop estàs en silenci, pots fixar-te més en tots els sons i sorolls, també pots tocar les plantes i els arbres per trobar les textures... i el mateix potenciant la vista, el gust o les olors». Al llarg d’aquest recorregut -que no ha de ser de molta distància però que ha de durar un mínim de tres hores «perquè el que importa no és els quilòmetres que es fan, sinó viure l’experiència amb un mateix», tal com assegura- el guia convida els assistents a desenvolupar algunes accions com l’observació o la relaxació.

Segons les experiències viscudes per Corrales i Oñatibia, «les sessions donen molt bons resultats. En aquest sentit, asseguren que s’ha demostrat que aquestes sessions ajuden a la reducció de l’estrès i de la tensió arterial, i també garanteixen un augment de les defenses. A més, recorden que a nivell europeu s’utilitza com a prevenció de salut i millora del benestar i també com a tractament per a persones que pateixen fibromiàlgia, càncer o malalties mentals.

Dues propostes

Durant els tastos de l’activitat realitzats l’estiu passat van comprovar les bones sensacions generades entre els assistents i és per això que tenen clar que volen donar-hi continuïtat i han buscat la col·laboració d’altres agents per a tirar-ho endavant. De moment, oferiran als visitants dues possibilitats: per una banda, un paquet d’un dia que inclou el bany de bosc als Pins del Metge, amb una durada de prop de tres hores, un dinar a Cal Candi i una passejada posterior per conèixer algunes plantes terapèutiques i culinàries de la zona. També s’ofereix la possibilitat de realitzar, únicament, l’activitat al bosc. La proposta està oberta a persones individuals i a grups de fins a 20 persones