«Fa uns anys jo era on sou vosaltres». Així es va adreçar a un auditori de 200 persones, majoritàriament estudiants, l'enginyer agrònom i doctor en transició energètica Pep Salas. Va ser l'encarregat de fer la conferència inaugural de la setena edició de la Fira del Coneixement de Berga, promoguda per l'Exploratori de Recursos de la Natura del Berguedà de la UPC. Pep Salas -que va dir que un dels seus avis havia treballat a la mina de Saldes-, va parlar de la relació entre l'energia i el ter-ritori.

Aquest va ser el tret de sortida d'un certamen que entre ahir i avui aplegarà 800 alumnes de diferents instituts de Catalunya al pavelló de Suècia. La mostra serveix per donar a conèixer projectes innovadors relacionats amb la ciència i la tecnologia de la UPC i altres centres de recerca amb l'objectiu de despertar vocacions científiques entre els estudiants.

Els joves poden conèixer de primera mà projectes desenvolupats per estudiants, com els caçadors de tempestes del Grup de recerca en llamps i alta tensió; la unitat de maquinària agrícola de la Fundació Miquel Agustí sobre la producció sostenible d'aliments de qualitat; la creació de muntanyes i rius en temps real amb 3D a cura del Grup d'enginyeria Geomàtica; la proposta Science Girls per promoure l'accés de les noies als estudis científics o l'aplicació de noves tecnologies en el diagnòstic de les disfuncions visuals.

En l'acte d'inauguració, Josep Font van animar els joves a «aprofitar el temps», i va convidar a enamorar-se de la tècnica i la ciència, tot i matisar que «no vol dir que només sigui important la ciència i la tecnologia». Dolors Grau va recordar i agrair la tasca de totes aquelles persones que fan possible la fira. Per la seva banda, Oriol Camps va apostar per trencar la dicotomia entre les ciències i les lletres «en un món que cada cop està més interrelacionat». Àngel Domingo, del departament d'Ensenyament, va assegurar que «el coneixement és més que informació, serveix per ser millor, més savis», i va esmentar els casos de persones que han destacat en el seu àmbit científic, com per exemple un de berguedà, el doctor Lluís Torner, director de l'Institut de Ciències Fotòniques (ICFO). Xavier Cañavate, vicerector d'Ordenació Acadèmica de la UPC, va destacar l'aposta per uns estudis de qualitat per a una formació integral de les persones.