La participació al concurs de Patum s'estanca a la ratlla dels 40 cartells

Els interessats en participar al procés de selecció poden votar fins Sant Jordi a l'oficina de turisme

11.04.2017 | 07:05
La participació al concurs de Patum s'estanca a la ratlla dels 40 cartells

El concurs de cartells anunciadors de la Patum no ressuscita i la baixa participació es manté. A més a més, la xifra de treballs presentats al certamen s'ha estancat els darrers anys. Sembla que la tendència iniciada fa tres edicions no té aturador i el nombre de dissenys que es presenten al certamen es manté a la ratlla dels 40.

Concretament, en aquesta 43a edició del concurs s'hi han presentat 39 treballs, una xifra gairebé idèntica a la de l'any passat, quan se'n van presentar 38, però lluny de la xifra que s'havia assolit fa vuit anys, amb 107 cartells presentats. Va ser aquell any, el 2009, la primera vegada que d'una selecció prèvia feta per un jurat qualificador els ciutadans van poder votar quin era el millor cartell per anunciar les festes del Corpus berguedà, i justament va ser l'any de màxima participació. Només un any abans, el 2008, s'hi havien presentat 67 treballs. Des del 2009, la xifra no ha parat de disminuir. El 2010 se'n van presentar 94; el 2013, 77; el 2014, 56 i el 2015, 40.

La regidora de Patum de l'Ajuntament de Berga, Mònica Garcia, ha explicat a Regió7 que després de diverses reunions celebrades amb dissenyadors, impressors i participants al certamen en algunes edicions, es considera que una de les principals causes d'aquesta baixa participació és la baixa dotació econòmica per al guanyador del premi, així com també el cost que tenia la impressió dels cartells per presentar-los al concurs. Garcia ha relatat que enguany s'ha optat per aplicar algunes mesures perquè aquesta despesa que tenen els autors dels dissenys sigui més baixa. «Vam reunir-nos amb experts i vam veure que les mides que es demanen pel cartell suposen haver d'utilitzar unes impressores específiques», ha dit. «És per això que hem decidit rebaixar lleugerament les dimensions dels cartells perquè el fet d'imprimir-lo no sigui un problema ni suposi una gran despesa per als que s'hi presenten», ha afegit. Tot i aquest canvi, però, la participació no ha augmentat.

Garcia ha explicat que damunt de la taula també hi ha hagut la proposta d'augmentar la dotació econòmica per al guanyador. «Nosaltres teníem el pressupost per poder ampliar el premi, però finalment es va descartar perquè entre els experts es va considerar que el fet de donar més diners únicament portaria dissenyadors de fora de Berga i comarca que es presenten a molts certàmens similars d'arreu del país, i no faria créixer la participació entre els berguedans», argumenta. De totes maneres, tampoc s'ha especificat, de moment, com es pot canviar aquesta situació, tot i que s'hi treballarà per a la propera edició.

Una de les novetats que s'han afegit en el procés de selecció dels cartells d'enguany ha estat la incorporació d'un jurat tècnic que ha valorat totes les obres presentades per comprovar que complissin totes les bases del concurs. «En anys anteriors, ens havíem trobat que algun cartell seleccionat pel jurat qualificador tenia algun incompliment de la normativa i ho hem volgut evitar fent aquesta tria prèvia», ha dit Garcia. «N'hi ha hagut uns quants que no les han complert i n'hem informat els autors perquè ho tinguin en compte en el futur», ha destacat.

Votacions obertes


De moment, des d'aquest diumenge, els berguedans poden votar quin és el seu cartell favorit d'entre els cinc que el jurat ha escollit. Estaran exposats a l'oficina de turisme de Berga fins al proper 23 d'abril. Com cada any, el cartell guanyador -també el de la Patum infantil- es donarà a conèixer abans de la sortida del Tabal, diumenge de l'Ascensió.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Berguedà

El bloc afectat del carrer de l´Om amb la plataforma de seguretat.
Berga enderroca una casa en ruïna després de 13 anys d'espera

Berga enderroca una casa en ruïna després de 13 anys d'espera

El govern ha decidit actuar a l´immoble del barri vell, amb problemes estructurals greus, per...

Els berguedans renoven el vot de poble i pugen a Queralt per celebrar Sant Marc

Els berguedans renoven el vot de poble i pugen a Queralt per celebrar Sant Marc

Centenars de persones han participat a la festa on s'han repartit 450 coques i 280 litres de...

El Taller Coloma ofereix dos recorreguts en la seva quarta caminada solidària

El Taller Coloma ofereix dos recorreguts en la seva quarta caminada solidària

La cita serà el proper diumenge 30 d'abril amb una ruta d'11 quilòmetres i una altra de 5

Berga vol connectar la Fira de Maig amb el comerç de la zona del passeig

Berga vol connectar la Fira de Maig amb el comerç de la zona del passeig

L'organització ampliarà la zona de vianants per on podran passejar els visitants.

Berga vol connectar la Fira de Maig amb el comerç del passeig

Berga vol connectar la Fira de Maig amb el comerç del passeig

Es tallarà el trànsit i es prohibirà l'estacionament de vehicles per garantir més espai pels...

Berga gaudeix d'un Sant Jordi únic amb moltes vendes i un públic més divers

Berga gaudeix d'un Sant Jordi únic amb moltes vendes i un públic més divers

Els pastissos i un sol estiuenc acompanyen una jornada molt ben valorada pels llibreters de la...

Enllaços recomanats: Premis cinema