La zona del Pavelló de Suècia de Berga està tancada al trànsit de vehicles i de persones aquest dijous després que hagi caigut una part de la torre annexa a aquest equipament cultural. Unes fustes de la part superior d'aquesta construcció han cedit i s'ha acordonat la zona per garantir la seguretat dels ciutadans.

La regidora de Cultura de l'Ajuntament de Berga, Mònica Garcia, ha explicat a Regió7 que s'està treballant per poder reparar els desperfectes i per garantir la seguretat dels veïns. És per això que s'ha acordonat la zona. De moment es desconeixen les causes del despreniment, tot i que tot apunta al mal estat de la fusta d'aquesta construcció. Garcia ha explicat que s'intenta fer un manteniment de la torre, tot i que reconeix que les fustes estan "en males condicions".

La zona acordonada del Pavelló de Suècia

La torre té una alçada de 12 metres i es va construir amb fustes de Noruega i Suècia. Té una base triangular i tres cares piramidals que conflueixen en un vèrtex a la part superior que no s'acaba de tancar. L'estructura té una escala interior de cargol i una exterior que permet accedir a la plataforma superior amb tres anelles. Aquesta plataforma serveix de mirador, des d'on s'hi veu gran part de la ciutat.

Una torre amb història

La torre del pavelló de Suècia va inaugurar-se el setembre del 2008 i va ser la darrera actuació que va servir per completar la recuperació del Pavelló de Suècia, que va iniciar-se el 2001. Aquest equipament va ser construït a Suècia i va ser l'estand amb que aquest país va participar a l'Exposició Universal del 1929 a Barcelona. Un cop acabat l'esdeveniment, el país escandinau el va cedir a l'Ajuntament de Barcelona perquè acollís les colònies escolars permanents que feia el consistori barceloní adreçat a les famílies amb pocs recursos. El consistori va organitzar un concurs al qual s'hi van presentar 17 municipis catalans i es va triar Berga. El pavelló va instal·lar-se al pla de l'Alemany i va acollir la Colònia Escolar Permanent. Va ser inaugurat l'agost del 1932 pel president Francesc Macià. Mentre l'escola va ser oberta la torre va ser un observatori meteorològic. Després de la guerra civil, el pavelló i la torre es van desmantellar i no va ser fins el 2001 quan es va obrir al públic un com reconstruït tal i com era l'autèntic.