La Fira de Maig de Berga tindrà com a fil conductor l'economia circular

La mostra vol reivindicar les empreses que implementen aquest model en la seva producció

15.04.2017 | 23:55
Visitants al recinte firal del passeig de la Indústria, l´any passat

Berga escalfa motors per a una nova edició de la Fira de Maig, la mostra multisectorial de referència de Berga i de la comarca que se celebrarà els propers 30 d'abril i 1 de maig a la capital berguedana. Enguany, el fil conductor i l'eix vertebrador del certamen serà l'economia circular, segons els seus impulsors, «un eix estratègic per a la comarca però també per al desenvolupament global».

Fonts de l'Agència de Desenvolupament del Berguedà, que col·labora amb la fira que organitza l'Ajuntament de Berga, han recordat que «el model lineal de creixement econòmic –extreure, fabricar, consumir i llençar– en el qual s'havia confiat en el passat no ja s'ajusta a les necessitats de l'actual societat». Els experts asseguren que «molts recursos naturals són finits, i s'han de trobar noves maneres més sostenibles d'utilitzar-los». En aquest sentit, l'economia circular pretén garantir un «creixement sostenible» dels ter-ritoris mitjançant la utilització de recursos d'una manera més eficient i intel·ligent amb l'objectiu que el valor dels productes, els materials i els recursos es mantingui i circuli a l'economia durant el màxim de temps possible i reduir al mínim la generació de residus.

D'aquesta manera, a la Fira de Maig d'enguany s'aposta per potenciar aquest model. Com és habitual, a la mostra hi haurà una representació dels sectors de l'automoció, la jardineria, productors alimentaris autòctons, artesania i altres empreses i serveis del Berguedà, però l'objectiu és reivindicar les empreses i entitats que implementen sistemes d'economia circular en el seu procés productiu. Tal com recorden des de l'Agència, un dels factors de l'economia circular és l'aprofitament i reutilització de residus. És a dir, «el que per a una empresa no serveix pot ser útil per a una altra empresa per valoritzar-ho i crear un nou producte».

Tot i que el concepte d'economia circular s'ha popularitzat recentment, la seva utilització d'aquest té una llarga trajectòria. Un clar exemple d'aquest funcionament econòmic és la relació simbiòtica que existia entre l'antiga central tèrmica de Cercs i la indústria cimentera, on aquesta segona aprofitava els residus generats de la combustió del carbó, per produir ciment.

De manera complementària, a la fira també hi participaran representants institucionals i d'altres sectors, així com entitats sense ànim de lucre. Al llarg dels dos dies s'han organitzat activitats paral·leles per dinamitzar la mostra. La programació es donarà a conèixer properament.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Berguedà

La Festa dels Templers de Puig-reig creix un dia i aposta pels més menuts

La Festa dels Templers de Puig-reig creix un dia i aposta pels més menuts

El certamen tindrà lloc del 30 de juny al 2 de juliol a la zona del castell amb propostes per a...

El BdeGust celebra els 10 anys amb una setmana d'actes

El BdeGust celebra els 10 anys amb una setmana d'actes

La mostra reivindica el potencial gastronòmic i vitivinícola berguedà

El Berguedà fomenta l'esperit emprenedor amb una nova escola d'estiu

L'Agència de Desenvolupament del Berguedà i la Cambra de Comerç organitzen...

«L'última Patum», la columna de Pep Espelt

«L'última Patum», la columna de Pep Espelt

Pep Espelt firma una sèrie d'articles breus per il·lustrar la il·lusió que desperta cada any la...

Berga viu una darrera Patum de lluïment del Corpus 2017 marcada de nou per la calor

Berga viu una darrera Patum de lluïment del Corpus 2017 marcada de nou per la calor

Com va passar dijous, la plaça de Sant Pere no s'ha acabat d'omplir

Enllaços recomanats: Premis cinema