La parròquia de Santa Eulàlia de Berga ha finalitzat, recentment, les obres realitzades a la capella dels Dolors, la nau lateral del temple situat a la plaça de Sant Pere. L'actuació de millora que s'ha dut a terme a la teulada ha d'aturar les filtracions d'aigua que han deteriorat la capella i les seves pintures en els darrers anys.

Tal com ja va explicar aquest diari el febrer del 2016, la parròquia de Berga, juntament amb el bisbat de Solsona, tenia entre mans poder tirar endavant aquests treballs de rehabilitació «d'urgència» per aturar el deteriorament de l'estança annexa de l'església. L'elevat cost de les obres feia dubtar als seus impulsors de poder-les tirar endavant. És per això que es va demanar una subvenció al departament de Cultura de la Generalitat per poder sufragar una part de les despeses.

Fa unes setmanes la parròquia va fer una visita per mostrar les millores realitzades i explicar el seu cost total. La quantitat final ha estat de 109.779 euros, dels quals 22.689 s'han finançat amb la subvenció de la Generalitat i 40.000 amb la subvenció del bisbat de Solsona. Dels 47.090 que en resten, la parròquia n'hi destinarà 20.000 d'estalvis propis obtinguts progressivament al llarg dels dar-rers anys. Per acabar de pagar els més de 27.000 euros que falten, la parròquia demana la col·laboració dels feligresos i de tothom qui hi vulgui fer la seva aportació.

El rector de la parròquia de Berga, Marc Majà, va explicar fa un any que les obres eren «molt necessàries per intentar salvar la capella abans de donar-la per perduda de manera definitiva». Si bé va assegurar que es tractaven d'unes obres «poc visibles als ulls» perquè els treballs s'han centrat principalment en la millora de la coberta, recordava que eren «imprescindibles per poder tornar a fer ús de la capella». Aquestes obres de rehabilitació han permès, també, sanejar i millorar l'entorn de l'orgue parroquial.

Després d'aquesta fase d'urgència, s'espera que les humitats i filtracions desapareguin, i un cop saldat el cost total de les actuacions, els responsables parroquials podran pensar en noves actuacions de restauració i d'una recuperació total de la capella, tot i que actualment no es disposa de cap projecte ni, encara menys, dels diners per finançar l'elevat cost que això suposaria.

La capella dels Dolors va ser construïda poc després que s'erigís el nou temple de Santa Eulàlia, el 1686, i es va convertir en la seu de la congregació dels Dolors que es va fundar a Berga el 1692. Durant la seva presència a la ciutat, la congregació tenia al seu calendari festiu dues celebracions principals: la de la Mare de Déu dels Dolors, el divendres anterior al diumenge de Rams, i també la processó de Divendres Sant. L'any 1970 va ser la darrera vegada que es va celebrar la festa dels Dolors en aquesta capella.

La nau va ser decorada amb un retaule barroc i amb pintures que representaven els Set Dolors de la verge. Un retaule atribuït a Pere Costa i al seu fill Antoni. Al llarg dels anys hi van treballar també altres pintors.

La capella va ser destruïda durant la guerra civil i un cop finalitzada va ser restaurada i recuperada, tot i que en les darreres dècades la degradació ha estat imparable. Alguns governs de la ciutat havien projectat una nova restauració per transformar la capella que no va tirar-se endavant.