El Comitè Català d'Acollida a les Persones Refugiades, conjuntament amb el Consell Comarcal del Berguedà, l'Ajuntament de Berga i Creu Roja del Berguedà, ha organitzat una xerrada informativa per presentar a tota la ciutadania el Programa Català del Refugi i, més concretament, el Programa de Mentoria.

Aquesta xerrada informativa serà el proper dijous 20 d'abril a dos quarts de vuit del vespre al Casal Cívic de Berga, antic casal de la gent gran. Segons han explicat a través d'un comunicat fonts de l'Ajuntament de la capital berguedana, el Programa de Mentoria és un projecte d'ajuda i suport a les persones acollides que pretén mobilitzar persones voluntàries arreu del territori català que, organitzats en grups d'acollida d'entre tres i cinc persones, facin un acompanyament i suport d'una persona o família refugiada pel període d'un any amb una dedicació setmanal d'entre dues i quatre hores.

Tal com han destacat, aquest acompanyament té com a objectiu «donar autonomia social a les persones refugiades facilitant l'aprenentatge de la llengua, la recerca de feina i l'establiment de vincles amb persones i entitats de la comarca».

En aquest sentit, els impulsors del Programa Català del Refugi, que gestionen aquest projecte de mentoria, recomanen que els grups de mentors, és a dir, de referents i acompanyants, «tinguin lligams de confiança mútua, per tal que entre ells també puguin complementar-se» Per altra banda, han avançat que les persones voluntàries interessades a implicar-se en la iniciativa, realitzaran una formació per obtenir les eines necessàries perquè l'experiència sigui reeixida.

Aquest programa es basa en l'acció solidària i de responsabilitat voluntària envers el dret al refugi dels ciutadans i ciutadanes demandants de protecció internacional. Les persones i entitats interessades poden inscriure's al programa mitjançant l'enllaç a través del web de l'Ajuntament de Berga o del Consell Comarcal.

El Programa de Mentoria, proposat per la direcció general d'Immigració de la Generalitat de Catalunya i el Comitè d'Acollida, no és incompatible amb les accions de voluntariat que ja es porten a terme a la comarca des del desembre passat, quan Berga va esdevenir ciutat acollidora, però sí que és complementari per als voluntaris que vulguin i puguin ampliar el seu compromís.