El govern de la CUP de Berga ha proposat per a aquest 2017 uns pressupostos limitats a les obligacions econòmiques que arrossega el consistori. Uns comptes, però, que volen ser «un canvi de tendència per al futur per caminar cap a una etapa d'esperança». Així ho va definir ahir a la nit l'executiu berguedà abans d'aprovar els pressupostos amb el suport necessari dels tres regidors d'ERC i els vots en contra de CiU i la regidora del PSC i l'abstenció d'ICV.

Per a Ribera són uns pressupostos «realistes» i que seran «durs i difícils d'executar i conduir». L'executiu, però, els veu com la porta d'entrada a un canvi de paradigma «si s'aconsegueixen tancar amb èxit». El regidor de l'Àrea Econòmica va augurar que «possiblement seran uns pressupostos difícils per fer front a un any dur per la gran càrrega d'obligacions econòmiques que tenim i que no ens podem treure del damunt. El marge per actuar políticament ha quedat molt reduït en comparació amb d'altres anys».

Inversions més segures

Els pressupostos estan valorats en més de 20,6 milions d'euros, dos milions més que l'any passat. D'aquesta xifra, més de 5 milions es preveuen per a inversions, tal com es pot veure en la taula adjunta. En aquest capítol, en el d'inversions, Ribera va puntualitzar que cal tenir en compte que gran part de les actuacions (valorades en prop de 3 milions) es duran a terme «perquè ja hi ha les subvencions concedides o pràcticament lligades», però que hi ha una altra part (més de 2 milions) que fa referència als processos d'urbanització que hi ha engegats a la ciutat pendents de desencallar.

Així, d'una banda, la partida va lligada a la totalitat de les subvencions que s'han pogut aconseguir. «El 2016 vam posar al capítol d'inversions iniciatives que vam creure convenient desenvolupar però sense tenir-ne els recursos per tirar-les endavant, i aquest any no», va destacar Ribera. La substitució de l'enllumenat públic valorada en més d'1,7 milions d'euros gràcies al préstec de l'IDAE és l'actuació més destacada. Un projecte que servirà per racionalitzar el consum de llum i reduir la despesa per generar els estalvis per pagar el crèdit. També s'ha previst l'actuació a la Rasa dels Molins, pendent des de fa anys. El consistori espera complir finalment les normatives que fa anys que resten pendents en aquest espai de ciutat i solucionar el problema de la claveguera oberta amb una inversió de 220.000 euros. També s'han previst 220.000 euros per realitzar les obres d'urbanització necessàries per a la construcció del nou institut Serra de Noet per part de la Generalitat.

Projectes per desencallar

Pel que fa a la resta de projectes pendents de desencallar, dins del mateix capítol d'inversions, s'hi preveuen partides per a les urbanitzacions del Torrent de Santa Eulàlia i dels Pedregals, dos processos aturats i en els quals el govern treballa per tirar endavant. Ribera va advertir, però, que són «processos administratius llarguíssims» i que són «d'una gran complexitat i de gran càrrega per als tècnics que han de fer front al dia a dia de l'Ajuntament». Aquestes obres estan valorades en més de 2 milions d'euros, que es preveuen finançar a través de quotes veïnals dels propietaris implicats en aquests processos.

Obligacions inevitables

Francesc Ribera va lamentar que hi ha «una sèrie d'obligacions que no es poden triar i a les quals cal fer front». Aquestes obligacions seran un increment de la despesa de més de 700.000 euros i fan referència a les amortitzacions de préstecs i interessos de crèdits concedits en darrers mandats.

Un increment que se suma als 700.000 euros que ja es van augmentar el 2016 en aquest capítol. «Aquests increments arriben sense que hi hagi cap augment destacat dels ingressos», va advertir. Les arques municipals també hauran de fer front a un increment econòmic important referent a consum i contractes de servei d'edificis municipals i via pública, que l'any passat es van fer a la baixa «preveient renovació de contractes o alguns estalvis, que no s'han produït; per tant, no cometrem l'error de pressupostar a la baixa els consums», va afegir. .