El festival de música electrònica Biomusicat que va celebrar-se el juliol de l'any passat envoltat de polèmica a Sant Jaume de Frontanyà no es repetirà aquest estiu al municipi més petit de Catalunya. En els darrers dies s'ha fet públic que l'organització del certamen que va concentrar l'any passat més de dos milers de persones durant quatre dies en uns terrenys de Sant Jaume de Frontanyà està estudiant la possibilitat de traslladar el festival a les Llosses, a la comarca del Ripollès.

L'alcalde de Sant Jaume de Frontanyà, Rubén Lladós, ha assegurat a Regió7 que els impulsors de la iniciativa ja han descartat el municipi i que aquest estiu no es repetirà al Berguedà. Els motius, segons ha explicat, rauen en la voluntat que té l'organització de fer créixer el festival i de disposar d'unes infraestructures que no poden tenir a Sant Jaume. Tot i que l'alcalde i alguns veïns van valorar la proposta positivament, cal recordar que la celebració del Biomusicat va generar polèmica entre un grup de residents que es van mostrar contraris des del primer moment que un poble com Sant Jaume acollís un esdeveniment multitudinari com aquell. El col·lectiu veïnal va impedir mesos abans que se celebrés el festival pel perill que creuen que suposava congregar tantes persones en un espai allunyat i enmig de la natura i també per la por al soroll de la música. Van qualificar la festa d'una « rave encoberta». Els dies del festival, alguns veïns van queixar-se repetidament per la impossibilitat de descansar, ja que la música sonava dia i nit sense parar.

En les darreres setmanes, s'ha donat a conèixer que l'organització ha iniciat les gestions per traslladar el festival fins a una finca forestal de les Llosses, un fet que ja ha encès les alarmes entre els veïns del municipi. De moment ja hi ha hagut una reunió entre l'organització, el propietari de la finca i els responsables del consistori. L'alcalde, David Serrat, ha confirmat que encara no han tramitat formalment cap permís però avança que no és competència de l'Ajuntament autoritzar o no l'activitat. «Es tracta de sòl no urbanitzable i nosaltres haurem de posar-ho en coneixement d'Urbanisme, que és qui té l'última paraula», ha manifestat. Els veïns comencen a organitzar-se i s'estan plantejant accions, com una recollida de signatures o fins i tot demanar que es convoqui una consulta.

Durant la Setmana Santa passada, un festival de característiques similars va tenir lloc en una finca del municipi de Callús i també va generar polèmica.