L´Ajuntament de Berga farà realitat una actuació pendent des de fa tretze anys. No es tracta, però, de la construcció de cap nou equipament. Aquesta setmana s´ha iniciat l´enderrocament de la casa número 9 del carrer de l´Om, un habitatge buit i declarat oficialment en ruïna del barri vell de la capital berguedana.

Els seus problemes estructurals són un risc per a la seguretat de les persones i després d´anys d´espera, el procés culminarà en les properes setmanes. Segons ha pogut saber Regió7, aquesta setmana s´ha iniciat el procediment d´enderroc. Primer, amb el buidatge de l´interior per, posteriorment, retirar la façana. Es preveu que les obres hagin acabat a mitjan juny.

El mal estat d´aquest edifici del nucli antic de la ciutat no és cap novetat. L´enderrocament de l´habitatge és una llarga reivindicació dels veïns de la zona i un deute pendent que els diversos equips de govern que han passat en els darrers anys han deixat pendent tot i haver-hi inclòs partides en el capítol d´inversió dels pressupostos per aquesta intervenció. El risc que suposa per a la integritat física de les persones l´esmentada construcció en ruïna, i també l´amenaça pels edificis annexos, ha fet que l´executiu de la CUP hagi apostat decididament per actuar-hi, amb l´objectiu de prevenir mals majors.

Tot i que l´actuació no s´ha dut a terme amb la urgència que volia l´equip de govern (aviat farà dos anys que estan davant del consistori berguedà), sí que l´han marcat com una prioritat. Tal i com va explicar aquest diari, per exemple, s´han aturat d´altres enderrocs com el previst al carrer Major, ja que en aquest cas, no afecta a la seguretat de les persones. Per al projecte, el consistori hi destinarà al voltant d´uns 60.000 euros que es finançaran amb una subvenció concedida a través de les meses de concertació.

Una protecció provisional

En els darrers anys l´estat físic de l´immoble ha empitjorat i s´hi han detectat problemes estructurals importants. Cal recordar que el 2004 es va procedir a instal·lar-hi una plataforma de seguretat que uneix el bloc de l´habitatge afectat amb l´edifici del davant com a mesura de prevenció de riscos. L´actuació, que havia de ser provisional, s´ha allargat fins a l´actualitat. A més a més, aquest element de protecció també ha patit un deteriorament important des de que s´hi va instal·lar.

Abans de poder-hi actuar, el consistori ha hagut d´impulsar la declaració de ruïna d´aquest edifici, a banda de fer les reclamacions corresponents a la propietat de l´habitatge perquè hi fes les actuacions necessàries. Després de no obtenir-ne cap resposta ha calgut esgotar tots els procediments administratius i els terminis legals per poder-hi actuar i enderrocar l´habitatge de manera subsidiària, és a dir, que l´actuació anirà càrrec de les arques municipals.

El número 9 del carrer de l´Om de Berga és un dels diversos blocs en mal estat des de fa anys i un dels que arrossega la problemàtica de les cases fantasma que ha deixat desenes d´habitatges en estat de deteriorament al barri vell, una càrrega que han heretat els governs municipals de les dues darreres dècades.

La presidenta de l´Associació de Veïns del Capdamunt de la Vila, Roser Farràs, s´ha mostrat satisfeta que després de tants anys d´espera, finalment s´hagi actuat en aquest edifici. «Estàvem realment preocupats pel que hagués pogut passar», ha explicat a Regió7. «Tenim la sort que no hi ha hagut cap mal major», ha puntualitzat.