Com marca la tradició, els berguedans van tornat a enfilar cap a Queralt ahir dimarts, 25 d'abril, per complir amb el vot de poble en honor a sant Marc. Tot i no ser festiu a la ciutat de Berga, el santuari va omplir-se de persones per celebrar la popular festa.

Els més matiners van participar a la missa que va tenir lloc al santuari. Acabada la litúrgia, es va iniciar el repartiment de la coca i la xocolata, el principal atractiu de la festa. Enguany s'han repartit un total de 450 coques i 280 litres de xocolata entre els centenars de persones que van aplegar-se a la plaça de Queralt fent una llarga cua. El bon temps va fer que moltes persones, com marca la tradició, pugessin a Queralt caminant, algunes des de de Berga i d'altres des de mig camí. Ho demostraven les desenes de vehicles aparcats al llarg de la carretera que porta al santuari. Els més atrevits van pujar-hi corrent o en bicicleta. Acabada la festa, els més menuts van tornar a escola i els que s'havien escapat de la feina, a treballar.

En l'edició de la festa d'enguany, els xocolaters d'honor encarregats de repartir l'esmorzar han estat Dolors Tous, regidora d'ERC a l'Ajuntament de Berga; Martí Tort, extreballador de la brigada del consistori berguedà; i Mercè Plana i David Tristany, col·laboradors en els actes d'organització del centenari de la coronació de la Mare de Déu de Queralt.

Teatre a Gironella

Els gironellencs també van celebrar ahir Sant Marc i van complir amb la tradició de pujar a l'ermita que porta el seu nom. Enguany, com a novetat, els més menuts van poder gaudir d'un espectacle de teatre. Guardiola de Berguedà va viure també una jornada festiva amb motiu del dia de Sant Marc.