Seguir una dieta equilibrada i sana, fer exercici físic, evitar el consum excessiu d'alcohol i no fumar. Aquests són alguns consells per prevenir el càncer que la directora científica de la Fundació Alícia, Elena Roura, va destacar ahir durant la seva intervenció a la xerrada a l'Hospital Comarcal Sant Bernabé de Berga.

Durant la sessió, Roura, acompanyada també del director de la Fundació Alícia, Toni Massanés, va parlar dels mites i les evidències científiques que giren a l'entorn de l'alimentació i el càncer, i va oferir consells pràctics per dur a terme a la cuina.

En els darrers anys, el departament d'Oncologia del centre hospitalari berguedà organitza activitats de divulgació per a pacients i també per al públic general. Després que l'any passat es tractés el tema de l'esport i els malalts de càncer, enguany s'ha escollit l'alimentació com a eix central. Davant d'un nombrós públic -que va omplir a vessar la sala d'actes de l'hospital-, Elena Roura va parlar de quins són els millors hàbits alimentaris per prevenir el càncer, i també va fer reflexionar els presents sobre les dades que ofereixen alguns estudis. «A vegades podem llegir que s'han fet proves en animals que ens pensem que també poden servir per als humans, i no sempre és així», va explicar. En aquest sentit va recordar que el millor és fer cas dels professionals, així com també dels estudis científics que fan referència als humans.

Al llarg de la seva intervenció va recomanar algunes guies i estudis que aporten aquesta informació que pot ser d'utilitat per als pacients i també per als professionals mèdics.

Durant la sessió també va donar alguns consells per alimentar-se durant el tractament de la malaltia, tenint en compte que cada tipus de càncer és diferent i pot afectar més o menys a l'hora de menjar, així com també els efectes secundaris que se'n deriven. Roura va desgranar idees per alimentar-se i a la vegada combatre aquests efectes secundaris, tot i que va deixar clar que «cada cas és un món».

L'acte d'ahir, que va tenir el suport de Ginkgo, també va servir per presentar en públic la samarreta de la caminada Fem el camí al teu costat, organitzada pels Mossos d'Esquadra. Es tracta d'una campanya solidària dedicada a recaptar fons per als serveis d'Oncologia dels hospitals de la Catalunya Central mitjançant una caminada que va des de Manresa fins a Montserrat.