L'economia circular i el reciclatge són els eixos i elements centrals de la Fira de Maig de Berga, que obre portes avui diumenge. Aquest és el plantejament de l'Ajuntament de Berga i l'Agència de Desenvolupament del Berguedà, impulsors del certamen, que ha plasmat el dissenyador berguedà Salvador Vinyes, que s'ha encarregat tant del disseny de la imatge gràfica com de la imatge dels espais.

Els materials que s'utilitzen als estands són tots reciclats: la Serradora Boix cedeix els palets; els Contàiners del Berguedà, els cartons; i Regió7 ha donat diaris vells per empaperar. Tal com explica el mateix dissenyador, «el paper de diari és un element que s'identifica fàcilment per la gent amb el reciclatge, ja que és pràcticament la darrera vida d'aquest material quan ja ha caducat».

També per aquest motiu, doncs, el cartell promocional recorda el paper de diari, fet només a una tinta, amb «l'objectiu de crear-lo utilitzant els mínims recursos possibles». Vinyes també explica que el pòster juga amb els volums de les lletres, «ja que la fira en té molt i té molta importància», destaca. «Com algú va dir, 'un cartel es un grito pegado en la pared'. Si passes pel carrer, l'has de diferenciar d'un altre», explica el dissenyador. Diu que la paraula fira -element central del cartell- li agrada molt, ja que marca la diferència amb la resta de coses que passen durant l'any, i no és necessari explicar de quina fira es parla, ja que la gent ja sap a quina fira fa referència. «És només un recordatori. Els cartells han de ser simples», apunta.

Pel que fa a la fisonomia d'enguany, després de la remodelació de l'any passat, els visitants es trobaran estands en forma de ziga-zaga, cosa que ajuda que les parets facin contrafort entre si. Tot i utilitzar materials repetits de l'any anterior, la distribució és diferent. «És important que les fires siguin diferents, sempre s'ha de donar una sensació de novetat», argumenta el dissenyador. Seguint amb l'objectiu de la fira, diu que «els palets s'han de tornar i, per tant, no es fa servir cap material de construcció que sigui agressiu, no hi ha cap cargol en tota la fira», apunta. «Va molt bé la solidesa que dóna aquest material. Primer havíem pensat de construir els estands amb caixes, posar totxanes a la base i encintar la resta, i formar peces, per folrar-les amb paper de diari», explica. D'altra banda, els cartons s'utilitzaran en les zones on s'hagin de posar els diaris. Enguany també se segueix la línia de l'any passat pel que fa a materials, però també quant als objectius, ja que es busca «que tot formi part de tot», assegura Vinyes.

Sobre els problemes que hi va haver amb la pluja de la darrera edició, el dissenyador assegura que, en cas de mal temps, la gent no es mullarà, ja que en tot moment hi ha envelat a dalt. «No estem fent una catedral que ha de durar 500 anys, no gastarem una gran quantitat diners perquè la gent no es pugui mullar una mica els peus», explica Vinyes. «És una fira sense luxes; valoro més la feina i el treball, especialment en aquesta fira», afegeix.

Durant avui i demà, els visitants podran passejar pel recinte firal i també participar en les diverses activitats paral·leles que s'han organitzat per fer més atractiva l'estada a la fira de referència de la comarca.