Vuit de les deu comparses de la Patum ja han aprovat la seva proposta de reglament intern, que han fet arribar al Patronat de la festa. De les que queden per donar llum verd als seus nous estatuts, n'hi ha una que té previst fer-ho els propers dies -no ha transcendit quina- i la comparsa dels plens i les maces, on no hi ha un acord pel que fa a la composició de la plantilla i el conflicte obert el gener es manté actiu. «Hi ha previst fer més reunions de treball per arribar a una entesa», diu Mònica Garcia, regidora de Patum. La junta general del Patronat va reunir-se divendres, i va explicar que set dels reglaments havien estat aprovats per les respectives comparses. Ahir, va aprovar-se'n el vuitè.

La regidora subratlla que, en aquests moments, totes les comparses han elaborat una proposata de reglament de règim intern, i valora «el fet positiu» de disposar d'una norma escrita d'aquest tipus «com a exercici de transparència». A demanda de les plantilles, la casa de la Patum va estar oberta ahir, tot i que de forma interna, perquè, un cop elaborats els estatuts, les comparses que ho desitgessin poguessin dur a terme la ratificació del seu cap de colla.

Segons constata Garcia, seran les comparses les que gestionin els resultats que hi hagi pel que fa a la ratificació dels caps de colla.

El procés de democratització de la festa, amb l'aprovació i publicació al web del Patronat d'uns nous estatuts, més transparents i sense vetos, per cada comparsa, ha d'estar enllestit abans de Patum, que es fa del 14 al 18 de juny.

El grup dels plens va fer efectiva el gener l'expulsió de tres dels seus membres, Sergi Montaner, Ignasi Casasayas i Jordi Montañà, i va nomenar Trini Bascompte, Jordi Rou i Joan Olalla com a substituts. Però el febrer, el Patronat va determinar que les comparses havien de treballar en uns estatuts més oberts i democràtics -algunes ja en tenien- i que aquests havien de ser aprovats per les plantilles oficials de la Patum de l'any 2016, un punt sobre el qual hi hauria desacord en el si dels plens. En la reunió del Patronat va explicitar-se que la voluntat és la de treballar per resoldre les discrepàncies.

Malgrat que el proper ple del Patronat és el 12 de maig, una data marcada quinze dies abans de la sortida del Tabal, per concretar aspectes més tècnics i de preparació del Corpus, l'únic termini que hi hauria per desencallar la situació dels plens seria la proximitat de la mateixa festa, per a la qual falta un mes i mig. «Ens agradaria que hi hagués un acord tan aviat com sigui possible, però si es necessita més temps, se'n donarà», indica Mònica Garcia.

Durant la reunió del patronat, la junta de l'ens va relatar també que aquest 2017 s'ha valorat la possibilitat de fer un reconeixement honorífic d'alguna persona relacionada amb la festa, més enllà de l'entrega de títols de patumaire i patumaire d'honor, tal com va fer-se l'any passat amb les perruqueres de les comparses.

Així mateix, la regidora de Patum va exposar a la reunió que ja hi ha les quatre parelles d'administradors, i que manquen ajustar detalls dels salts durant el recorregut dels passacarrers, que l'any passat va decidir-se que tindrien itineraris fixos, per tal de controlar el temps que duren i facilitar-ne el desenvolupament. «Manca acabar d'ajustar l'últim tram del car-rer del Roser», comenta Garcia.

Malgrat no disposar de la figura del gerent, després que Albert Rumbo plegués fa uns mesos, la regidoria de Patum va informar, divendres, al Patronat, que la preparació de les festes s'està fent per part del personal tècnic de la corporació, de manera coordinada.

També s'estan negociant patrocinis de la festa amb empreses privades, ja que Berga afronta la primera Patum d'ençà del 2011 sense el finançament de la casa cervesera Damm, que n'era el principal patrocinador.