El Consell Comarcal del Berguedà continua el procés de redacció del Pla Especial que ha de regular urbanísticament les activitats i els usos de tot l'espai de l'embassament de la Baells, és a dir, de la làmina d'aigua així com també del seu entorn. Després d'una primera proposta, ja redactada, el projecte s'obrirà als agents econòmics, socials i institucionals implicats en aquest espai per conèixer quina és la seva opinió i recollir noves idees d'actuació.

Per posar a debat la primera proposta d'aquest pla especial, el Consell Comarcal del Berguedà ha convocat dos tallers que tindran lloc els propers 11 de maig i 1 de juny a l'ajuntament de Cercs i al local social de Vilada, respectivament. El primer servirà per explicar i identificar les necessitats i oportunitats d'aquest recurs natural i turístic, i el segon, per donar a conèixer la primera proposta d'ordenació del pla especial i recollir noves idees i accions d'actuació dels participants.

El conseller de Medi Ambient del Consell Comarcal del Berguedà, Francesc Xavier Francàs, ha detallat que es tracta de donar continuïtat al pla de redacció d'aquesta nova eina, «que ja inclou un procés de participació i consultiu amb tots els que hi estan implicats per arribar a un màxim consens possible per al seu èxit». És per això que per a aquestes sessions ja s'han convocat les empreses i entitats que treballen a l'embassament de la Baells, així com també als ajuntaments de Cercs i Vilada, i la resta de representants municipals de la comarca.

L'ordenació urbanística del voltant de l'embassament és una de les necessitats per potenciar el pantà com a recurs turístic, i protegir els valors ambientals i paisatgístics d'aquest entorn. Aquest redactat, una eina legal i tècnica imprescindible, ha de servir per marcar els criteris d'ordenació i regulació normativa de les actuacions i usos previstos en el conjunt de l'espai de contacte de l'embassament amb el seu entorn, i en els punts que concentraran aquestes activitats.

Qüestionari previ

Els interessats a participar en els tallers poden inscriure-s'hi a través del web www.bergueda.cat, on trobaran la informació sobre els actes, així com també podran accedir al qüestionari previ que ha de servir de guia per als assistents a les sessions. Les preguntes s'han plantejat per fer reflexionar els agents implicats al voltant de dos grans temes: el patrimoni cultural i natural de l'embassament i el seu entorn, i les activitats vinculades al pantà i els seus usos.