Com cada any en aquestes dates, arriba la Festa Major a Sant Jordi de Cercs. Però aquest any no serà un any qualsevol, ja que la celebració compleix mig segle. Com no podia ser d´una altra manera, l´acte estrella en serà el repartiment de cargols cuinats per voluntaris del mateix poble, que es repartiran per a tots els assistents.

La cargolada tindrà lloc el proper diumenge 14 de maig a la plaça Primer Comte de Fígols. El recentment desaparegut mossèn Ramon Garcia en va ser l´impulsor l´any 1967. Ell va crear la iniciativa i la va promoure a l´antic poble de Sant Salvador de la Vedella. El que podia semblar un fet que no tenia continuïtat, n´ha tingut molta i s´ha anat consolidant any rere any, i arriba aquest 2017 a les 50 edicions. En els inicis, eren els mateixos habitants del poble qui recollien els cargols pels voltants de la vila i el primer diumenge de maig s´aplegaven per compartir un àpat en comú.

Una festa amb bona salut

La cargolada va ser declarada Festa d´Interès Turístic i des de llavors la seva popularitat no ha parat de créixer, i s´ha aconseguit que la festa gaudeixi d´una perfecta salut. Ester Juez, membre de l´organització, en ressalta «l´empenta que hi estem posant tots perquè tot surti bé, fet que ens fa pensar que hi ha cargolada per anys».

En motiu d´aquesta gran efemèride, des de la pròpia organització s´ha procurat crear un gran programa d´actes complementaris per «donar un suplement de lluïment a la festa». El programa també ha guardat un lloc per a la IV edició de la Fira Gastronòmica. Sota el nom Sa de tastar, la mateixa organització ha aconseguit reunir una bona colla de gastrònoms firaires que mostraran els seus productes el dissabte 13 de maig a partir de les 13 hores a l´esmentada plaça I Comte de Fígols.

Molt més que una cargolada

Amb l´objectiu de crear un gran programa d´actes, la celebració començarà el divendres dia 12 amb una gimcana nocturna i s´acabarà amb discoteca mòbil. Al llarg dels tres dies, a més, se celebrarà la trenta-setena edició del Concurs de Pintura Ràpida. Els mateixos pintors també podran participar el dissabte dia 13 al concurs de dibuix; a part, també hi haurà una cursa popular infantil, el tradicional concurs de botifarra i l´elecció del fadrí i la fadrina.

Tot plegat serà el pròleg del gran dia de la festa major, el diumenge dia 14. A banda de la cargolada, l´acte estrella, a les vuit del matí es donarà el tret de sortida a l´engegada dels 50. Hi haurà una cercavila, la indispensable missa solemne i el concurs de truc. Es clourà la festa major amb una actuació de zumba per a tots els assistents.