Han hagut de passar dècades per aconseguir la fotografia dels cinc alcaldes que Berga ha tingut d´ençà de la democràcia, departint amigablement en públic, plegats gairebé com vells amics. Una imatge inèdita. L´escena va tenir lloc, ahir a la tarda, al programa L´estació, presentat pel comunicador Xavier Gual a Televisió del Berguedà. Un regal per als historiadors i cronistes locals.

Estudis de la tele. Tercer pis del local municipal de la plaça de Sant Joan. Els protagonistes estan citats a 3/4 de 7 de la tarda. Ofereixen la seva versió més entranyable i polite: bona cara i somriures. Salutacions cordials. Sí, potser s´havien trobat en algun acte puntual, però hi ha coincidència que trobar-se expressament per debatre sobre el passat i el present de la ciutat en públic no ho havien pas fet. El més veterà, en Jaume Farguell (l´únic que du la seva inseparable corbata), que aquest divendres farà 81 anys. A l´altre extrem, el més jove, en Juli Gendrau, als 48 acabats d´estrenar.

Primera constatació. El pas del temps s´ha encarregat de llimar i polir les punxegudes arestes de les rivalitats polítiques que al seu dia van causar a propis i estranys severs disgustos i algunes llàgrimes. Berga va reunir ahir el seu repòquer d´exalcaldes. Aquests cinc homes són els protagonistes d´una galàxia política masculina que palesa que la igualtat de gènere no fa pas tants anys que figura a les agendes dels partits. Ells (Jaume Farguell i Sitges, Agustí Ferrer i Gasol, Ramon Camps i Roca, Josep Maria Badia i Pons i Juli Gendrau i Farguell) van liderar el rumb de Berga des del 1979 fins al 2015. 38 anys d´història de Berga en viu.

Són políticament correctes quan diuen que el temps ho cura tot, fins i tot les desavinences. I que una cosa és la relació personal i una altra de ben diferent les discrepàncies polítiques. En Josep Maria Badia potser és el més directe fidel al seu estil, i admet obertament la seva mala relació amb en Jaume Farguell. Aquest darrer exposa que acaben pesant més les coses positives que les negatives. I a la mitja part, amb naturalitat i segurament fora de càmera, li estén la mà, que en Badia encaixa. En paus.

Jaume Farguell i Agustí Ferrer seuen de costat i són els que més animadament xerren a la prèvia. L´Agustí, un bon gurmet, li explica que per sopar té truita de moixerons. I somriu. Les agres disputes que els van enfrontar fa 30 anys s´han esfumat.

Qui ho vulgui podrà veurel´s comentar el passat i l´actualitat berguedana com tots aproven (amb matisos) la gestió de l´actual govern de la CUP i el debat sobre el dèficit de les arques municipals- aquest dijous, a Televisió del Berguedà, a les 20.20 del vespre.