El Casal d´Europa del Berguedà ha celebrat una nova edició del Dia Mundial d´Europa, enguany amb França com a país convidat. El Pavelló de Suècia s'ha omplert en aquest esdeveniment que també va servir per reconèixer la tasca d´estudiants, empreses i d´altres personalitats berguedanes.

Com cada any, el president del Casal d´Europa del Berguedà, Jaume Farguell, ha ofert als assistents una pinzellada del país convidat. Farguell va parlar de la relació entre Catalunya i França i n'ha destacat la seva importància dins de la Unió Europea. Entre les autoritats presents cal destacar-ne l´assistència d´Edouard Beslay, cònsol de França a Barcelona, que ha agraït la invitació i ha encoratjat als presents a continuar mirant cap a Europa. També ha format part de la taula presidencial David Font, president del Consell Comarcal del Berguedà, que ha posat en valor la importància i les oportunitats que ha tingut la comarca i Catalunya sorgides de la Unió Europea. El director de l´Institut Europeu de la Mediterrània, Roger Albinyana, ha destacat el fet que el Berguedà pensi en Europa i celebri aquesta festa. Ha tancat l´acte el tinent d´alcalde de l´Ajuntament de Berga, Oriol Camps.

Com és habitual, en el marc del Dia d´Europa, s'han lliurat els Premis Gibert, que reconeixen la tasca dels estudiants de segon de Batxillerat i dels seus treballs de recerca. Ton Artigas, de l´IES Guillem de Berguedà; Marc RIbera i Adrià Gallego, de l´Escola Xarxa; i Marina Ocaña, de l´institut de Puig-reig han estat els guanyadors de la quinzena edició d´aquest certamen. Els quatre treballs finalistes han estat els de Carla Aguilar, de l´institut Alt Berguedà; Ramon Vilardell, de l´institut de Puig-reig; Aran Rodríguez, de l´institut Guillem de Berguedà; i Gemma Badia, de l´institut Pere Fontdevila de Gironella.

L´empresa Agustín Barral ha rebut el premi Berguedà Mediambiental, que lliura el Consell Comarcal del Berguedà i Tractaments Ecològics SA. Es tracta d´una empresa que elabora paper reciclat i que ha estat reconeguda pel seu model d´economia circular i sostenible en el procés productiu. Pel que fa al premi Empresa berguedana a Europa, que lliura l´Agència de Desenvolupament del Berguedà, la guanyadora ha estat Weelko, que confecciona mobiliari i materials pel sector de la sanitat i l´estètica. L´esportista Núria Picas -tot i no ser present a l´acte per motius professionals- ha estat distingida amb el premi Berguedans al món que lliura Òmnium Cultural del Berguedà.

La Polifònica de Puig-reig ha estat l´encarregada de cloure l´acte. Abans, el Casal d´Europa ha volgut retre un homenatge, a títol pòstum, a Ramon Noguera, qui va ser-ne la seva alma mater. Al vestíbul s´hi ha pogut visitar una exposició col·lectiva entre membres de l´AFTDAO de Berga i del club de fotògrafs de Perpinyà.