Han hagut de passar dècades per aconseguir la fotografia dels cinc alcaldes que Berga ha tingut d'ençà de la democràcia, departint amigablement en públic, plegats gairebé com vells amics. Una imatge inèdita. L'escena va tenir lloc, ahir a la tarda, al programa L'estació , presentat pel comunicador Xavier Gual a Televisió del Berguedà. Un regal per als historiadors i cronistes locals.

Estudis de la tele. Tercer pis del local municipal de la plaça de Sant Joan. Els protagonistes estan citats a 3/4 de 7 de la tarda. Ofereixen la seva versió més entranyable i polite: bona cara i somriures. Salutacions cordials. Sí, potser s'havien trobat en algun acte puntual, però hi ha coincidència que trobar-se expressament per debatre sobre el passat i el present de la ciutat en públic no ho havien pas fet. El més veterà, en Jaume Farguell (l'únic que du la seva inseparable corbata), que aquest divendres farà 81 anys. A l'altre extrem, el més jove, en Juli Gendrau, als 48 acabats d'estrenar.

Primera constatació. El pas del temps s'ha encarregat de llimar i polir les punxegudes arestes de les rivalitats polítiques que al seu dia van causar a propis i estranys severs disgustos i algunes llàgrimes. Berga va reunir ahir el seu repòquer d'exalcaldes. Aquests cinc homes són els protagonistes d'una galàxia política masculina que palesa que la igualtat de gènere no fa pas tants anys que figura a les agendes dels partits. Ells (Jaume Farguell i Sitges, Agustí Ferrer i Gasol, Ramon Camps i Roca, Josep Maria Badia i Pons i Juli Gendrau i Farguell) van liderar el rumb de Berga des del 1979 fins al 2015. 38 anys d'història de Berga en viu.

Són políticament correctes quan diuen que el temps ho cura tot, fins i tot les desavinences. I que una cosa és la relació personal i una altra de ben diferent les discrepàncies polítiques. En Josep Maria Badia potser és el més directe fidel al seu estil, i admet obertament la seva mala relació amb en Jaume Farguell. Aquest darrer exposa que acaben pesant més les coses positives que les negatives. I a la mitja part, amb naturalitat i segurament fora de càmera, li estén la mà, que en Badia encaixa. En paus.

Jaume Farguell i Agustí Ferrer seuen de costat i són els que més animadament xerren a la prèvia. L'Agustí, un bon gurmet, li explica que per sopar té truita de moixerons. I somriu. Les agres disputes que els van enfrontar fa 30 anys s'han esfumat.

Qui ho vulgui podrà veurel's comentar el passat i l'actualitat berguedana com tots aproven (amb matisos) la gestió de l'actual govern de la CUP i el debat sobre el dèficit de les arques municipals- avui, a Televisió del Berguedà, a les 20.20 del vespre.